Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Managerul Aeroportului din Iaşi cere închiderea traficului aerian

aeroport_iasi.jpg

Închideți traficul aerian! Apelul a fost lansat, din nou, de managerul Aeroportului Internațional din Iași.
Închideți traficul aerian! Apelul a fost lansat, din nou, de managerul Aeroportului Internațional din Iași.
Sursa imaginii: 
Facebook/ Iasi Airport

Apelul a fost lansat, din nou, de managerul Aeroportului Internațional din Iași. Explicația e simplă: mulți dintre pasagerii veniți din zone de risc au ascuns locul din care veneau. Unii au fost decoperiți cu ajutorul Poliției de Frontieră. Și situația financiară a Aeroportului Internațional din Iași e una gravă. Nu se mai pot plăti taxele și impozitele aferente. Sunt bani doar pentru salarii, spune directorul Cătălin Bulgariu.

Riscul creșterii numărului de îmbolnăviri e mare dacă nu se închide traficul aerian. Declarația a fost făcută de managerul Aeroportului din Iași, Cătălin Bulgariu.

Argumentele?

„Înainte de săptămâna trecută, Aeroportul Internațional din Iași a solicitat oprirea curselor de persoane pe rutele externe pentru a opri răspândirea coronavirusului. În ultimele zile, au venit în toate cursele, din afara României, persoane care veneau din zona roșie și care au fost depistate de către Poliția de Frontieră deoarece nu au declarat corect la urcarea în aeronavă. Ceea ce înseamnă un risc crescut de răspândire a coronavirusului atât în ceea ce provește pasagerii, cât și angajații și structurile de suport. Este necesară închiderea traficului”.

Managerul Aeroportului Internațional prezintă simplu programul curselor de luni, 16 martie:

„Două curse de Germania, de pe Koln și Dortmund unde condițiile sunt speciale. Avem Londra, Bruxelles, Paris. Cei care vin din Italia sunt trimiși în carantină”.

Închiderea traficului aeroportul ar fi o gură de oxigen și din punct de vedere financiar.

„ Aeroportul Iași este într-o pierdere deosebită. În luna martie nu vom ajunge nici la 40% din volumul de trafic pe care ni l-am propus. În luna aprilie, volumul va fi mult sub acest nivel. Ceea ce înseamnă cheltuieli operaționale foarte mari care nu vor fi acoperite de veniturile de operare. Aeroporturile vor intra în incapacitate de plată și vor fi probleme și operarea altor categorii de zboruri cum ar fi cele umanitare și militare” a explicat Cătălin Bulgariu.

Confruntați cu scăderea traficului, oficialii Aeroportului Internațional din Iași au precizat că vor plăti doar salariile nu și taxele și impozitele aferente.

Sunt cereri din partea clienților de micșorare a volumui chiriilor și mărirea termenelor de plată.

De luna viitoare, a precizat Cătălin Bulgariu, nu mai sunt resursele pentru plata salariilor.   

 
Ascultă AICI corespondența de la Iași