
Social
Cum a ajuns UBB Cluj în Top 500 la nivel mondial
ubb_top_500.jpg

Universitatea Babeș-Bolyai a investit masiv în cercetarea științifică în ultimii ani. Cea mai mare facultate din cadrul universității clujene, cea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, le-a cerut profesorilor să deruleze proiecte de cercetare, în paralel cu activitatea didactică, precum și să publice rezultatele cercetărilor în limbi de circulație internațională și în reviste aflate în circuitul academic. Acest lucru a sporit vizibilitatea muncii profesorilor clujeni, iar studiile acestora au fost remarcate de agențiile internaționale care realizează ierarhizarea universităților, spune decanul Răzvan Mustață.
”Clasamentele internaționale sunt multiple. Sunt multe agenții de ierarhizare, de monitorizare a activității de cercetare și a altor activități de vizibilitate internațională, spre exemplu. Sunt multiple și le putem privi din diverse perspective. Din punctul nostru de vedere, ca să vedem cum se situăm noi ca și facultate, luăm și analizăm, întotdeauna, toate clasamentele în care noi suntem prezenți. Analizăm mai ales calitatea acelor ierarhizări și indicatorii care stau la baza ierarhizărilor, pentru că este important și apoi putem să tragem o concluzie în urma unei astfel de analize”, a spus decanul Răzvan Mustață.
Un alt factor care a contat în această clasificare este reprezentat de reputația academică internațională. Profesorii clujeni au fost stimulați să participe la conferințe, proiecte de colaborare internațională, seminarii sau ateliere de lucru în întreaga lume. Astfel, ei au contribuit la consolidarea unei bune reputații a universității clujene, spune decanul Răzvan Mustață.
”Dincolo de cercetarea efectivă, pură, este partea de reputație academică internațională a universităților. Practic, trebuie să-ți construiești în timp o reputație internațională, lumea să te cunoască, lumea specialiștilor din domeniul tău să te cunoască, să știe despre tine, să știe ce faci în cadrul domeniului tău, în cadrul facultății tale și apoi să ofere răspunsuri pozitive”, a mai spus decanul FSEGA din cadrul UBB Cluj, Răzvan Mustață.
Conducerea facultății clujene vrea să continue eforturile care vizează consolidarea poziției internaționale. Una dintre măsuri va fi reprezentată de alocarea de bugete individuale ale profesorilor, care vor decide cu un grad mai ridicat de autonomie în ce fel de proiecte vor investi resursele pe care le au la dispoziție.