Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


StopFals.md: Cronica site-urilor de știri false despre coronavirus

stopfals_covid19.jpg

StopFals.md a realizat o cronică a site-urilor de știri false despre Covid 19
Sursa imaginii: 
StopFals.md

Odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus, și în R.Moldova au apărut mai multe site-uri dubioase care răspândesc știri false. Mulți internauți au crezut în aceste dezinformări și le-au distribuit pe rețelele sociale, printre aceștia fiind jurnaliști, conferențiari universitari și alții. StopFals.md, platforma online de informare privind fenomenul fake news, un produs al Asociației Presei Independente din R.Moldova, a realizat o cronică a site-urilor de știri false. Mai jos găsiți câteva dintre acestea. 

Mesaj fals #1: Elevii vor învăța toată vara, din cauza ”vacanței”, legate de coronavirus

Unul din mesajele false care circulă în rețelele sociale a apărut la 11 martie, la scurt timp după ce autoritățile au anunțat că suspendă procesul educațional, până la 23 martie, în legătură cu situația epidemiologică a infecției COVID-19. Astfel, site-ul de știri false cu denumirea care induce în eroare Pamflete.com a publicat articolul ”Elevii vor învăța toată vara, datorită vacanței” legate de coronavirus!”. În articol este inclus un citat fals, atribuit ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici: Am discutat cu colegii și am ajuns la concluzia că cele 3 luni de vară vor fi pentru a recupera orele pierdute acum și susținerea examenelor. Nu putem permite ca să se piardă programul școlar. Până pe data de 24 martie toți vor sta acasă, iar de pe 1 iunie până pe 24 august toată lumea va recupera ceea ce a pierdut”.

Mesaj fals #2: Carantină prelungită în Moldova până pe 10 iunie 2020

Tot în contextul suspendării procesului educațional, site-ul de știri false, Actual-news.site, a publicat un articol în care anunța „Carantină prelungită în Moldova până pe 10 iunie 2020”. Ca și în cazul precedent, articolul a fost distribuit în rețelele sociale, stârnind panică și indignare. Ulterior, site-ul a fost blocat, iar linkul nu mai era activ.

În ambele cazuri, informația este falsă, iar astfel de decizii nu au fost anunțate de către ministerul de resort.

Mesaj fals #3: Profesorii trimiși în concediu forțat nu-și vor primi salariile

Într-o altă dezinformare, publicată de site-ul cu denumire licențioasă 0fuckstiri0.wordpress.com, se spune că ”surse din cadrul Ministerului Economiei au confirmat că toate cadrele didactice care au fost trimise în concediu forțat din cauza epidemiei Coronavirusului (Covid-19), nu își vor primi salariile pentru timpul cât vor sta acasă”.

Informația este falsă. Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a confirmat că toți profesorii și angajații din instituțiile de învățământ care își suspendă activitatea începând cu 11 martie, își vor primi salariile integral.

Mesaj fals #4: 10 copii infectați de coronavirus de o educatoare revenită din Italia

La câteva zile după ce numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a crescut, spațiul online a fost invadat de știri false care anunțau despre „zeci de cazuri cu infecție cu COVID-19”. Un alt site obscur care publică frecvent dezinformări, Ro.portal-news.info, a scris „Alertă - 10 copii infectați de Coronavirus la o grădiniță din Chișinău”. Site-ul a anunțat că „o educatoare revenină recent din vacanță din Italia se consideră vinovată de infectarea micuților”. 

Informația este falsă, până acum nu a fost confirmat niciun caz de infecție cu COVID-19 în grădinițe.

Mesaj fals #5: 70 cazuri noi de coronavirus depistate în raionul Hâncești
Același site obscur 0fuckstiri0.wordpress.com a publicat o informație falsă în care scrie despre „70 cazuri noi de Coronavirus depistate în raionul Hâncești”. Dezinformarea este însoțită de o imagine în care apar două ambulanțe în fața Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău. Atât titlul, cât și conținutul textului conțin greșeli gramaticale.

Conform unor date, în raionul Hâncești sunt confirmate 10 cazuri de COVID-19, inclusiv șase cazuri în localitatea Bălceana și altele patru - în localitatea Sofia. Conform informațiilor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, la situația de la 16 martie 2020, ora 21.00, în Republica Moldova erau înregistrate 29 cazuri confirmate, 20 de cazuri suspecte, iar o persoană ar fi fost tratată de coronavirus.

Jurnaliștii de la portalul Stopfals vorbesc despre mai multe indicii ale site-urilor de știri false.”Titlurile afectează emoțional și induc panică. Deseori, la accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea ”știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale. Unele site-uri de falsuri de maschează ca fiind ”de pamflete”. Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale. Nicio instituție media credibilă nu a publicat informații la această temă. Nu este citată vreo sursă, citatul este inventat sau se face trimitere la surse anonime/inventate, imaginile care însoțesc informațiile nu au legende și, de multe ori, nu sunt din țara noastră. Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și stilistice”. 

 Cetățenii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.