Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic psihiatru: Ce facem cu frica de virus?

89551449_558065944808423_1732399952472047616_n.jpg

Image source: 
Ana Maria Florea Harrison

„Există o cantitate enormă de informații acum despre coronavirus. Cu cât știrile și cititul pe internet interferează mai adânc cu rutina zilnică, cu atât suntem predispuși la a simți o intenstitate mult mai mare a fricii”, spune medicul psihistru Adela Săceanu de la Asociația Română de Terapie Comportamentală și Cognitivă. Medicul îi sfătuiește pe oameni să nu petreacă toată ziua la televizor sau citind despre coronavirus și să revină la activitățile din rutina zilnică. Anxietatea tuturor a crescut în aceste zile, motiv pentru care medicul psihiatru crede că și media trebuie să transmită strict informație și nu emoție. 

Dr. Adela Sălceanu: E o problemă de sănătate individuală și o problemă de sănătate publică, dar panica, care înseamnă un exces de frică, devine de neajutor în acestă situație. Interferează cu foarte multe lucruri. Un exemplu pe care l-aș putea da: reacția excesivă, frica excesivă poate să interfereze inclusiv cu măsurile epidemiologice pe care autoritățile încearcă să le ia. Din teamă, oamenii pot evita interacțiunile cu autoritățile, se pot ascunde, pot fugi... deci interferează cu măsurile necesare în acestă situație.

Rep: Tuturor ne este frică. Eu am observat la mine care, de regulă nu mă spăl excesiv pe mâini, că m-am spălat pe mâini și mi-am dat cu dezinfectant, până mi-au crăpat mâinile.

Dr. Adela Sălceanu: Mesajele la care suntem supuși cu toții sunt repetitive, intense, vin din toate direcțiile. Cred că este destul de ușor pentru cineva care are o vulnerabilitate în direcția aceasta să exagereze, altfel mesahele despre igienă mențin niște limite. Mesajele nu transmit ideea „splălați-vă întruna” pentru că vor apărea, evident, alte probleme și este inutil.

Rep: Cum facem cu frica? Oamenii stau în casă, am prieteni care nu mi-au răspuns la telefon și mi-au spus: scuză-mă, am fost într-o situație foarte dificilă ieri, am avut atacuri de panică...

Dr. Adela Sălceanu: În primul rând este normal să ne fie frică pentru că e o amenințare. Problema este excesul de frică care nu ajută pe nimeni. Acum trebuie să ne uităm la ce produce acest exces de frică și cred că sunt câteva lucruri care se întâmplă astăzi: suntem foarte tentați să ne uităm întruna, să verificăm câte cazuri noi de îmbolnăviri sunt, să citim tot soiul de știri, să vedem remedii. Există o cantitate enormă de informații acum despre coronavirus. Cu cât știrile și cititul pe internet interferează mai adânc cu rutina zilnică, cu atât suntem predispuși la a simți o intenstitate mult mai mare a fricii. Cred că un lucru pe care îl putem face este să limităm timpul pe care îl folosim citind știri, de exemplu. Am obersvat că autoritățile au decis să transmită informațiile despre cazurile noi doar de două ori pe zi. Cred că este o decizie foarte bună pentru că asta va limita tendința de a verifica la o jumătate de oră sau la o oră ce se mai întțmplă, cine s-a mai îmbolnăvit, câte cazuri noi sunt. Dacă citim o oră sau citim cinci ore, cantitatea de informații pe care o primim nu este de cinci ori mai mare. În principiu, citind cinci ore, aflăm mai mult sau mai puțin aceleași informații, dar petrecând aceste ore citind despre amenințare, fără nici o îndoială frica pe care o resimțim este mult mai intensă. Să ne întoarcem la activități sau preocupări care sunt importante pentru noi sau pe care le făceam înainte de a apărea această criză.

Rep: Chiar așa, ce activități mai faci? Acum ni se spune să stăm mai mult acasă.

Dr. Adela Sălceanu: Cred că depinde foarte mult de preocupările fiecărui individ. Ceea ce am observat prin jur, este că mai toți prietenii mei s-au apucat să facă curățenie sau să facă ordine prin casă... ori lucrurile pe care nu au mai apucat să le facă de mult timp în casele lor. Evident că, în funcție de personană citesc, se uită la filme, la seriale, petrec timp cu familia. Deja oamenii petrec mult mai puțin timp în interacțiuni sociale, ieșind la restaurant, la cafenele, vizitele pe care le făceam acum o săptămână prietenilor noștri sunt mult mult mai reduse în acestă perioadă și cel mai probabil vor fi în săptămînile următare.

Rep: Nu intrăm în depresie? Ce facem să nu intrăm în depresie?

Dr. Adela Sălceanu: Cred că prima problemă este frica în acest context pentru că această situație reprezintă și este percepută ca o amenințare. Este și un risc pentru depresie dacă se va prelungi foarte mult pentru că interferența cu stilul nostru de viață, cu lucrurile pe care le bucuram să le facem, este foarte mare. Am încredere că vom descoperi alte modalități de a ne bucura.

Rep: Câteva sfaturi pe degetele de la o mână?

Dr. Adela Sălceanu: Să limităm timpul pe care îl petrecem la știri, să încercăm să alegem surse credibile de informare.

Rep: Si acasă ne uităm la comedii, citim...

Dr. Adela Sălceanu: Vorbim cu prietenii, gătim.

Rep: Colegi din media au ținut-o langa în săptămânile din urmă cu virusul ucigaș, ceea ce a crescut nivelul de anxietate. Poate aveți un mesaj, ca medic psihiatru, pentru media?

Dr. Adela Sălceanu: Fără îndoială a crescut nivelul de anxietate pentru că e o perecepție excesivă asupra amenințării. Sigur că este un virus extrem de problematic, cu o rată de mortalitate mare în rândul persoanelor vurnelabile sau a celor în vârstă, dar utilizând sintagma „virus ucigaș” ne transmit ideea că oricare dintre noi putem muri oricând, ceea ce în realitate, este departe de statisticile pe care le avem la îndemână în acest moment. Să comunicăm înformații și nu emoții,  să comunicăm măsuri și lucruri care pot să ajute în acestă situații și nu opinii.