Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus | Stare de urgență, timp de 60 de zile, în R.Moldova

poza_parlament.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Parlamentul R.Moldova

Parlamentul R.Moldova a declarat stare de urgență, în perioada 17 martie - 15 mai, în contextul prevenirii răspândirii coronavirusului. Votul vine după ce deputații au aprobat modificări la Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război. Așadar, Parlamentul va putea, în această perioadă, adopta și modifica legi, Guvernul va avea împuterniciri suplimentare, ceea ce nu a fost prevăzut de legislație, până în prezent. 

Potrivit Legii privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, starea de urgență este definită ca fiind un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic și de menținere a ordinii publice care se instituie provizoriu în unele localităţi sau pe întreg teritoriul ţării. 

În perioada stării de urgență, este instituit un regim special de intrare și ieșire din țară, este permisă evacuarea provizorie a cetăţenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viaţă şi asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie. De asemenea, poate fi dispusă raționalizarea consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate, introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii.

În modul stabilit de lege, pot fi făcute rechiziţii de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă.Totodată, poate fi modificată procedura de numire în funcție și de distituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice sau se interzice demisia lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă.

Legea privind regimul stării de urgenţă mai prevede că cetățenii pot fi chemați pentru a presta servicii în interes public în condiţiile legii și pot fi introduse reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii.

Să spunem că, autoritățile de la Chișinău au luat deja mai multe măsuri în contextul coronavirusului. În prezent activează doar magazinele, farmaciile și stațiile PECO. Au fost închise școlile și grădinițele, a fost instituit un regim special de intrare și ieșire în țară, traficul aerian suspendat, manifestările în masă, interzise, regim special de lucru pentru agenții economici și instituții publice. Cetățenii moldoveni care nu vor respecta regimul stării de urgenţă, vor fi trași la răspundere civilă, contravențională și penală.

În Republica Moldova sunt confirmate 29 de cazuri de Covid 19. Alte 43 sunt suspecte. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre starea de urgență, declarată în R.Moldova, în contextul prevenirii răspândirii Covid 19