Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mobilizare și solidaritate la Cluj: bisericile și organizațiile civice vin în ajutorul celor afectați de coronavirus

autoizolare.jpg

Sursa imaginii: 
Bianca Pădurean / RFI România

La Cluj, în aceste zile, mai multe organizații și biserici s-au mobilizat pentru se pune la dispoziția autorităților, dar și persoanelor afectate de măsurile luate împotriva răspândirii coronavirusului. De exemplu, Arhiepiscopia ortodoxă oferă gratuit, la cerere, hrană la domiciliu persoanele vârstnice și bolnave aflate în autoizolare. Aflați ce alte inițiative civice au fost luate la Cluj din reportajul următor.

Apariția cazurilor de coronavirus la Cluj a mobilizat cultele religioase. Arhiepiscopia ortodoxă din Cluj a decis să pună dispoziția celor aflați în nevoie hrană și locuri pentru carantină, după cum spune purtătorul de cuvânt arhieparhiei, părintele Bogdan Ivanov.

”Cele patru cantine sociale ale arhiepiscopiei oferă gratuit, la cerere, hrană la domiciliu pentru persoanele vârstnice și bolnave aflate în autoizolare. Arhiepiscopia pune la dispoziție și spații pentru carantină. Spațiile oferite sunt la Centrul Misionar Social "Ioan Bunea" din Sângeorz Băi, cu o capacitate de 70 de locuri. La nevoie, acestea pot fi suplimentate cu 200 de locuri la Mănăstirea Parva (Jud. Bistrița-Năsăud) și alte 70 de locuri la Mănăstirea Piatra Craiului (Jud. Cluj).Preoții și comunitățile parohiale vor sprijini persoanele aflate în autoizolare, le vor oferi hrană la domiciliu și asistență spirituală”, a spus preotul Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului.

Preoților li se recomandă să săvârșească sfintele slujbe în condiții de siguranță pentru credincioși, să respecte cu strictețe normele de igienă, să nu depășească în nicio situație limitările impuse de autorități, să evite aglomerația din biserici și, pe cât posibil, să săvârșească slujbele în aer liber, informează Arhiepiscopia Clujului.

În timp ce preoții ortodocși preferă să facă slujbele în aer liber, greco-catolicii recomandă rugăciunea în familie, spune preotul Mircea Marțian, din parohia Andrei Mureșanu din Cluj-Napoca.

”Biserica a încercat să facă din starea de urgență, o stare de liniște, adică să facă apel la credincioși la calm, la pace. De asemenea, credincioșii să participe la această criză prin rugăciune. Iar ultima recomandare care a venit de la Preafericitul Cardinal Lucian a venit cu rugăciune în familie. Cardinalul spunea atât de frumos că noi suntem obișnuiți: 45 de ani noi ne-am rugat  în catacombe, în familii și ne-am întors acum la acel timp”, a spus preotul Mircea Marțian.

Totodată, unele parohii au recurs și la transmiterea în direct, online a slujbelor religioase, mai spune preotul Mircea Marțian.

”Nu în ultimul rând, s-a apelat la mijloacele online. Pot să vă spun, la nivelul parohiei pe care o reprezint și pe care o administrez în orașul nostru, la una dintre liturghiile celebrate pe altarul nostru duminică, la ora 10, au participat 50 de persoane conform reglementărilor, la o distanță de minim un metru jumătate unii de alții, dar am avut în online 8200 și ceva de persoane care au interacționat, iar la nivelul conectărilor am avut 4100 de persoane care au vizionat liturghia”, a mai spus preotul clujean.

Nu doar cultele religioase au simțit nevoia să facă ceva pentru comunitate. La Cluj mai multe organizații civice au creat online un grup de solidaritate comunitară numit ”Vă ajutăm din Cluj!” Grupul are în prezent 450 de membri și reunește mai mulți cetățeni activi, sub coordonarea a trei organizații implicate civic: Vedem Just, Civic Suport și Clujul Sustenabil. Grupul își propune să fie un loc virtual de întâlnire și discuții pentru clujeni pe tema Coronavirus, dar mai ales grup de sprijin pentru cei aflați în imposibilitatea de a se aproviziona în perioada următoare.

Principalul obiectiv al grupului este să organizeze eficient voluntari care să poată ajuta în perioada critică oameni în vârstă, persoane cu afecțiuni specifice ori familii cu copii care nu trebuie sau nu pot să iasă din locuințe pentru cumpărături sau medicamente.  Va fi organizat un program de livrări la domiciliu, care să respecte aceste nevoi speciale și care să mențină siguranța atât a voluntarilor implicați, cât și a beneficiarilor, spun inițiatorii grupului, printre care se află și judecătorul Cristi Danileț.

Cum își propun să ajungă la vârstnici și alte persoane imobilizate sau izolate la domiciliu?

Voluntarii din grup vor discuta cu asociațiile de proprietari și vor distribui informații despre ajutorul pe care ei îl pot oferi persoanelor din categoriile vulnerabile.