
Social
Suedia alege o altfel de luptă cu virusul COVID-19
hallengren-m-fl-13-mars.png

“Am luat niște măsuri al căror scop este de prelungi perioada de răspândire a virusului Corona în Suedia prin încetinirea deplasării lui. Asta pentru a-i da o șansă sistemului nostru de sănătate de a face față pandemiei.”
Este mesajul transmis ieri dimineață de guvernul suedez, imediat după ce prim-ministrul Stefan Löfven anunțase că începând de azi li se recomandă liceelor și universităților din țara scandinavă să își închidă porțile și să înlocuiască învățământul în prezența cu învățământul la distanță. Motivația a fost aceea că e bine să se evite pe cât posibil contactele directe, iar elevii care au mai mult de 16 ani își pot asuma răspunderea pentru educație și pot studia de acasă.
O decizie pentru școlile generale nu a fost luată încă, cea mai mare temere a guvernanților fiind aceea că, dacă elevii din clasele mici vor fi acasă, un părinte va sta cu ei… ceea ce riscă să golească spitalele de cadre medicale.
În același timp se spune permanent și că, în cazul copiilor, boala provocată de virusul Corona 19 este în majoritatea covârșitoare a cazurilor una ușoară și fără simptome foarte neplăcute.
Celor trecuți de 70 de ani li se recomandă să se izoleze cât pot de mult, iar vecinilor și prietenilor acestora să facă fapte bune ajutându-i pe cei mai în vârstă atunci când au nevoie de cumpărături. Sunt deja mulți care fac asta.
Comparativ cu alte țări europene, atmosfera este deocamdată mai degrabă calmă în Suedia. Oamenii, cel puțin cei care nu și-au pierdut locul de muncă din cauza pandemiei ce a redus drastic activitățile din transport, turism și cultură, își urmează activitățile zilnice. Măști nu am văzut să se poarte pe stradă, produse în magazine încă mai sunt, poate cu excepția făinei și a hârtiei igienice, iar în general cetățenii au încredere în deciziile guvernanților.
Asta nu înseamnă însă că nu există și destule voci care contesta abordarea autorităților în ceea ce privește măsurile luate pentru rezolvarea pandemiei și care sunt uneori la polul opus față de cele în vigoare în țările vecine.
E adevărat însă că șurubul se strânge puțin în fiecare zi. Dacă până ieri nu existau alte restricții, în afară celei referitoare la grupurile de maxim 500 de persoane, de astăzi toate cinematografele și teatrele au fost închise și închisă a fost și intrarea în Suedia a celor care vin din afara Uniunii europene, o măsură luată la cererea conducătorilor celelalte state mebre.
Viziunea diferită a Suediei în ceea ce privește cea mai bună metodă de a lupta cu epidemia reiese și din faptul că în ultima vreme informația legată de numărul îmbolnăvirilor este foarte puțin comunicată.
Motivul principal e acela că, încă de săptămâna trecută, suedezii nu îi mai testează decât pe pacienții cu simptome grave, ceilalți care suspectează că ar fi luat boala fiind încurajați să stea acasă la cea mai mică tușe sau, durere de cap sau febră. Pe de altă parte, Anders Tegnell, epidemiologul șef al Suediei, susține că acest număr nu este nici pe departe la fel de important că urmărirea evoluției pe teritoriul țării, a presiunii puse pe sistemul de sănătate și analiza influenței pe care o exercită în diferitele părți ale societății.
A propos de sistemul de sănătate, ar trebui spus că există mari temeri legate de capacitatea acestuia de a face față pandemiei, în ciuda faptului că este unul solid și funcțional. Însă în toată Suedia există doar în jur de 500 de locuri de terapie intensivă. În plus, multe spitale se plâng deja de faptul că nu mai au suficient echipament de protecție pentru medicii care intră în contact direct cu pacienții bolnavi de noua gripă.
Dar, economic vorbind, statul pare să vrea să îi ajute cu adevărat pe cei afectați de epidemie. Dacă săptămâna trecută Banca națională anunțase că va debloca 50 de miliarde de euro sub formă de împrumut fără dobândă pentru companiile care au de suferit, luni guvernul a venit cu un pachet de criză în valoare de aprox. 30 miliarde de euro. Printre altele, el va acoperi concediile medicale ale angajaților și plata parțială a salariului celor care intră în șomaj tehnic. În același timp, companiile vor fi păsuite la plata impozitelor și taxelor până la 12 luni.