Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primul deces de coronavirus în R.Moldova

covid.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

În Republica Moldova a fost anunțat, în această dimineață, primul deces de coronavirus. Este vorba despre o femeie, în vârstă de 61 de ani, care a revenit din Italia. Medicii spun că pacienta nu a respectat regimul de autoizolare, iar în prezent mai multe persoane din sat sunt infectate cu Covid 19. Până în prezent, în R.Moldova au fost confirmate 30 de cazuri de infecție cu coronavirus.11238 de persoane sunt monitorizate la domiciliu de medicul de familie. O persoană a fost tratată de Covid 19.

Femeia s-a întors din Padova, iar la 11 martie a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”, cu infecție respiratorie acută și cu pneumonie bilaterală, iar la 15 martie starea ei s-a agravat, pacienta fiind transferată la Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”. Femeia suferea de boli cronice, precum hipertensiune de gradul 2 și diabet zaharat de tip 2.

Ministrul Viorica Dumbrăveanu a venit cu un mesaj, în această dimineață. “Această pierdere trebuie să ne solidarizeze la nivel de societate, dar totodată, ar trebui să determine și mai mult sistemul medical, pentru a continua acordarea asistenței medicale și să lupte pentru fiecare viață. Vreau să exprim condoleanțe familiei persoanei decedate”.

Să spunem că, ministrul Sănătății le-a cerut, în repetate rânduri, celor veniți din zonele de focar să se autoizoleze. ”Autoizolați-vă. Nu doar în raport cu terțele persoane, autoizolați-vă și în raport cu rudele Dvs pe care le expuneți riscului. Respectați regulile de igienă. Păstrați distanța socială de 1 metru față de celelalte persoane pe care le întâlniți. Chemăm populația R.Moldova la responsabilitate, onestitate, corectitudine”.

Totodată, Ministerul Sănătății a venit cu mai multe recomandări pentru populație în contextul răspândirii noului coronavirus. ”Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator. Spălați mâinile cât mai des cu apă caldă și săpun, cel puțin înainte de a mânca sau a prelucra alimente, precum și după utilizarea toaletei. Dezinfectantul de mâini poate fi o alternativă atunci când nu aveți posibilitatea de spălare a mâinilor. Strănutați/tușiți într-un șervețel de unică folosință sau în cotul mâinii. Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile. Dezinfectați suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă (cu soluție pe bază de alcool sau clor). Medicamentele antivirale sau antibiotice le luați doar la prescripția medicului.  Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane care par sănătoase și nu cunosc despre faptul că sunt purtători ai noului coronavirus”.