Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COVID-19| Uzina Dacia de la Mioveni trimite toți angajații în șomaj tehnic

5459722-mediafax_foto-stefan_birlodeanu.jpg

Image source: 
Mediafax Foto

Decizia de încetare a activității a fost luată, la propunerea sindicatelor, pentru protejarea sănătății angajaților, în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

Ion Iordache, liderul de sindicat Dacia, anunță că începând de joi dimineață toți angajații uzinei de la Mioveni vor intra în șomaj tehnic până pe data de 5 aprilie. Decizia vine în contextul pandemiei de COVID-19. Propunerea de suspendare a activității a fost făcută de sindicat, a precizat el la RFI.

Toată lumea, 14.000 de angajați, intră în șomaj tehnic. Această măsură a fost luată pentru a proteja sănătatea salariaților de la Dacia. Plata șomajului, 85% conform contractului colectiv de muncă, este asigurată de Automobile Dacia.

Reporter: Până acum, din cunoștințele dumneavoastră, există cazuri de coronavirus printre angajații Dacia sau în familiile lor?

După știința mea nu avem un asemenea caz, decât că mai mulți Angajați de la Dacia care au avut contact cu rudele lor care s-au întors din zonele roșii ale Europei, sunt în carantină, nefiind bolnavi. Patronatul ar fi dorit, noi având foarte mult de lucru, ar fi dorit sa lucrăm în continuare. La solicitarea noastră, a înțeles imperativul zilei și am luat această decizie împreună. (...) Eram într-o fază în care puteam să trecem la un nivel de panică ridicat. În sensul acesta am solicitat această perioadă de liniștire. Angajații sunt îngrijorați. (...) Acest virus are o calitate gravă: declanșează panică în oameni. Eu consider că în perioada aceasta de două săptămâni ne vom obișnui cu această situație.

Potrivit unui comunicat al Groupe Renault România, compania anticipează că activitatea comercială va fi reluată rapid după încheierea crizei sanitare. Mai multe companii auto globale au luat decizii similare, printre care şi Ford Craiova. Dacia produce circa 350.000 de maşini la uzinele de la Mioveni.