Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pandemia de coronavirus: Viața în cartier

farmacie.jpg

Foto: Eliza Casandra

Pandemia de coronavirus ne-a schimbat viața tuturor. Unii ne adaptăm mai rapid la noile provocări, alții mai încet.  Cum arată însă viața în cartier? E în schimbare de la o zi la alta. Andreea Orosz a încercat sa surprinda cateva momente in reportajul urmator.

În așteptarea detaliilor privind starea de urgență luni dimineață se muncea intens în sectorul 4. Traficul era însă mult redus pe una dintre cele mai aglomerate șosele din Bucuresti - Șoseaua Giurgiului. Și pentru prima oară - mai multe mașini mergeau în direcția Giurgiu, și nu spre centru, așa cum se întâmplă într-o zi normală.

În weekend oamenii au luat cu asalt supermarketurile, astfel încât la primele ore ale dimineții, angajații magazinelor încercau să refacă stocurile. În primă fază oamenii s-au repezit să cumpere făină, ulei, zahăr. Au urmat săpunurile și soluțiile dezinfectante. Cu rafturi goale au rămas în special supermarketurile cu spații de parcare generoase.

La supermarketurile mari, aflate la parterul clădirilor de birouri nu au fost probleme din simplu motiv că multe companii au optat să-și lase angajații să muncească de acasă.


Foto: Eliza Casandra

Nu toți însă, după cum ne povestește Alex, proprietarul unui restaurant aflat la parterul unei clădiri de birouri. 

În primă fază și-au anunțat suspendarea activităților din cartier sălile de fitness cu capacitate mare, ținându-și clienții în priză cu  activități online...

Au rămas deschise micile magazine de cartier - în semn de prudență, vânzătoarele și-au pus mănuși pentru că au contact direct cu clienții.


Foto: Eliza Casandra.

Cu mănuși și măști își așteptau clienții și angajatele unui salon de înfrumusețare de cartier. În zadar însă...

Ce nu s-a schimbat e modul de a face curat în cartier - norul de praf se ridică cu aceleași mături de plastic, iar cei mai mulți angajați nu au mănuși și nici măști.

La fel și cei care adună gunoaiele de pe spațiile verzi - colectarea se face manual, dar se face. Tramvaiele și autobuzele sunt libere, se circulă pratic ca într-o zi de duminică dimineață când orașul nu e trezit încă.

Locurile de joacă sunt goale, ici colo mai vezi rătăcit câte un copil însoțit de părinte. Câțiva copii mici mai sunt scoși pentru puțin timp în jurul blocurilor, nu se socializează însă, adulții încercând să-i țină la o distanță cât de cât protectoare față de cei din jur.

În ceea ce-i privește pe vârstnici, în primă fază oamenii au ieșit din casă pentru a-și face cât de cît provizii. Unii mai au treabă la farmacii, dar oamenii așteaptă afară,  la rând, nu se mai produc aglomerări în aceste locuri, cei mai mulți pare că au decis să se autoizoleze.

Nu toți însă: de exemplu, la măsuțele de șah de obicei e într-o perioadă normală e forfotă mare. Marți am văzut doar două persoane și acelea pentru scurt timp.

Un reportaj de Andreea Orosz