Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un bărbat întors din Roma, prins în autobuz cu simptome de COVID-19

Până acum, 120 de persoane au fost prinse de autorități că nu au respectat izolarea la domiciuliu. Infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor este pedepsită cu până la 2 ani de închisoare.

Un bărbat care s-a întors din Roma în urmă cu 2 zile a fost găsit într-un autobuz STB, linia 104, fără să îi pese că ar putea infecta şi alte persoane. El acuza febră, tuse dar şi ameţeli, toate fiind simptome specifice infectării cu virusul COVID-19.

Procurorii de la Sectorul 3 au deschis un dosar penal pe numele bărbatului pentru zădărnicirea combaterii bolilor, infracţiune care este pedepsită cu până la 2 ani de închisoare, potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.

Și bărbatul care a venit cu avionul de la Madrid are dosar panal. El a călătorit cu avionul alături de alţi 60 de pasageri. Bărbatul avea chiar şi un certificat eliberat de autorităţile medicale din Spania care atesta infecţia cu COVID-19 şi care îl obliga să rămână în carantină în acea ţară.

Până în prezent, inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au aplicat amenzi în valoare de 1.835.000 lei unui număr de 120 persoane pentru nerespectarea autoizolării, conform HG 857/2011, art. 30, lit H.

Cele mai multe amenzi au fost aplicate de către inspectorii sanitari din Neamț și Hunedoara, câte 12 amenzi în fiecare dintre aceste județe, cu valoare de 210 000 lei (NT) respectiv 134 000 lei (HD).

Reamintim că, în cazul în care o persoană călătorește  într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus din zonele de risc roșie/galbenă, la revenirea în țară rămâne obligatoriu în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.