Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Școlile închise, restricții la vânzări produse de bază

scoli_inchise_uk.jpg

Școli închise în Regatul Unit
Școlile vor închise în Regatul Unit, iar examenele din mai și iunie anulate
Sursa imaginii: 
Getty Images

Școlile din Regatul Unit vor fi închise pe termen nedefinit, iar examenele programate pentru lunile mai și iunie nu vor mai avea loc din cauza epidemiei de Coronavirus. Supermagzinele au impus restricții la vânzare pentru a combate cumpărăturile făcute în panică. 

Începând de vineri toate școlile, grădinițele și colegiile din Anglia vor fi închise iar examenele GSCE (după 10 clase) și A level (echivalentul bacalaureatului) nu vor mai avea loc, a anunțat miercuri ministrul britanic al educației, Gavin Williamson.

Închiderea școlilor din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord fusese anunțată încă de zilele trecute de autoritățile care guvernează aceste regiuni și au competență exclusivă în materie de educație. 

Prim ministrul Boris Johnson a anunțat că vor face excepție copiii vulnerabili și cei ai lucrătorilor "cheie". Deși premierul nu a nominalizat acești lucrători de obicei aceasta se referă la personalul medical, polițiști, șoferi de livrări la supermarket și îngrijitori ai persoanelor vulnerabile și vârstnice. 

La rândul său, ministrul Williamson a spus că guvernul va colabora cu autoritățile școlare pentru ca elevii să nu fie privați de calificativele de la examene, dar nu a dat detalii cu privire la acest proces ce le va înlocui. 

Decizie dificilă

Guvernul a aplicat sfatul care i-a fost dat de specialiștii din sănătate, care au spus că închiderea școlilor poate suprima un vârf - a fost menționată o reducere de 15% a cazurilor - o parte din câștig ar fi însă compensată de faptul că elevii se vor amesteca în afara școlii.

Școală închisă
Închiderea școlilor a fost recomandată de experții medicali
Sursa imaginii: 
Reuters

Părinții, inclusiv lucrătorii din domeniul sănătății, ar putea să fie nevoiți să își ia liber de la muncă sau bunicii ar trebui să aibă grijă de ei, unul dintre grupurile vulnerabile pe care guvernul încearcă să le protejeze.

Mai mult decât atât, copiii sunt grupa de vârstă cel mai puțin probabil să prezinte simptome severe - doar 0,2% din cazuri ajung la spital.

Dar în final, decizia s-a redus la doi factori: În primul rând, ar putea fi suficient pentru a se asigura că Sistemul Național de Sănătate (NHS) nu este copleșit - așa cum sugerează noua simulare făcută de Imperial College Londra și publicată luni.

În al doilea rând, un număr tot mai mare de profesori și copii trebuie să se izoleze acasă, iar orele și examenele ar fi perturbate serios în lunile următoare, indiferent de ce decizie s-ar fi luat.

Restricții la cumpărare

În paralel mai multe lanțuri de supermagazine au introdus restricții severe la vânzare pentru prima oară de la cel de-al doilea război mondial pentru a preveni stocarea de produse de bază de cumpărătorii panicați. 

Rafturi goale la Sainsbury
Cumpărătorii panicați au golit rafturile în multe dintre supermagazinele britanice

Tesco, Sainsbury și Asda - cele mai mari trei supermagazine - au limitat vâzările de articole dintr-un anumit aliment la trei și dau prioritate vârstnicilor la cumpărături pe site-urile lor de internet. 

De asemenea aceste supermagazine ca și rețeaua de produse farmaceutice și sanitare Boots au introdus restricții la vânzarea unor produse ca săpunul sau gelurile antibacteriene. 

Între timp, numărul cazulor de Coronavirus a ajuns în Regatul Unit la 2626, dintre care 104 au decedat. Au fost testate circa 56000 de persoane, dar guvernul estimează că numărul real al celor infectați depășește 55000. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ