Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Apel insistent al Angelei Merkel: „Situaţia este serioasă”

Şefa guvernului german a cerut populaţiei să respecte restricţiile impuse din cauza epidemiei, să dea dovadă de disciplină şi solidaritate. Epidemia afectează şi economia ţării, atît industria, cît şi agricultura care resimte lipsa muncitorilor sezonieri din România şi Polonia. Autorităţile medicale afirmă că, în 2-3 luni, în Germania ar putea să fie 10 milioane de persoane contaminate cu virusul corona.

Pentru prima dată de cînd se află în fruntea guvernului, cancelara Merkel s-a adresat naţiunii într-o alocuţiune televizată. Ea a apelat la întreaga populaţie a ţării să dea dovadă de responsabilitate şi disciplină pentru a contribui, astfel, la reducerea răspîndirii coronavirusului. Fiecare trebuie să respecte regulile de comportament impuse în ultimele zile. Criza declanşată de virus, a subliniat ea, constituie pentru Germania cea mai mare provocare de la finele ultimului război mondial.

„Cred că vom rezolva această problemă, dacă toţi cetăţenii vor înţelege că este problema fiecăruia. Lăsaţi-mă să vă spun: Situaţia este serioasă. Consideraţi-o şi dumneavoastră ca ceva serios. De la unificarea Germaniei, ba nu, de la terminarea celui de-al doilea război mondial, n-a mai existat o provocare similară care a presupus o astfel de acţiune solidară”.

Cancelara a promis firmelor care în momentul de faţă sînt confruntate cu mari probleme de funcţionare că statul le va acorda ajutoare. Merkel a liniştit şi populaţia, afrimînd că aprovizionarea cu alimente va fi asigurată. „Statul va funcţiona în continuare”, a subliniat cancelara în apelul ei, gîndit strategic şi psihologic într-o situaţie mai mult decît dramatică.

Numărul de persoane molipsite este în creştere. Potrivit Institutului „Robert Koch” din Berlin, miercuri au fost înregistrate 8.198 de îmbolnăviri şi 12 decese. Universitatea americană „Johns Hopkins” vorbeşte despre 11.302 de bolnavi şi 26 de morţi.

Diferenţele statistice se explică prin folosirea a unor surse diferite, susţin autorităţile germane.

Directorul Institutului „Robert Koch”, Lothar Wieler, a cerut, de asemenea, populaţiei să respecte restricţiile impuse:

„Dacă nu reuşim în următoarele săptămîni să limităm durabil contactele cu alţi oameni, atunci e posibil ca peste 2-3 luni să avem în Germania circa 10 milioane de persoane contaminate. Asta va duce la o supraîncarcare a sistemului sanitar”.

Din cauza situaţiei actuale, întreprinderile constructoare de maşini, Porsche şi BMW au anunţat stoparea, respectiv reducerea temporară a producţiei.

Turismul şi gastronomia sînt cele mai afectate sectoare ale economiei.

Probleme masive vor avea şi ţăranii. În cîteva zile începe recolta de sparanghel. Cultivatorii nu au muncitori care ajută la recoltă. În anii trecuţi, agricultorii au folosit muncitori sezonieri din România şi Polonia. Deoarece libera circulaţie a fost îngrădită, sezonierii nu pot veni în Germania. Ministra agriculturii a propus ca ospătarii care practic au rămas fără lucru să ajute ţăranii la muncile agricole de primăvară şi la recolta de sparanghel, căpşuni şi legume.

Potrivit Oficiului Federal de Statistică, în ultimii ani, din cei 940.000 de lucrători agricoli din Germania, 286.000 erau sezonieri din Polonia, România şi alte ţări est-europene.

Asociaţii ale ţăranilor germani au cerut acum reglementări speciale care ar permite sezonierilor din România să părăsească ţara şi să ajute la muncile agricole de primăvară. Potrivit portalului Berlin.de, românii care au contracte de muncă, cu cultivatorii din Brandenburg, nu pot părăsi ţara. Pe de altă parte, şoferii de autobuz refuză să aducă sezonierii în Germania, pentru că la întoarcere trebuie să intre 14 zile în carantină.  

 

 
Corespondență de la Berlin semnată de William Totok