Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: Cât de aproape suntem de găsirea vaccinului?

covid_bun.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Specialiști din lumea întreagă lucrează în prezent pentru identificarea unui vaccin sau a unui tratament împotriva Covid-19. Postul francez  France24 face o trecere în revistă  a eforturilor care se fac în acest sens, în încercarea de a afla care sunt șansele de succes:

În China, compania Beijing Advaccine Biotechnology, în colaborare cu compania de biotehnologie americană Inovio Pharmaceuticals lucrează la dezvoltarea unui vaccin de tip DNA, numit INO-4800. Acesta se află în faza de testare preclinică și presupune întărirea sistemului imunitar prin injectarea de material genetic.

Tot în China, Ministerul Științei și Tehnologiei anunța în 18 februarie începera testării clinice în mai multe spitale din Beijing, Guangdong și Hunan a unui medicament numit ”Fosfat de clorochină” (chloroquine phosphate – eng). Potrivit Sun, medicamentul scade rapid febra și scurtează timpul vindecării.

În Japonia, compania Fujifilm, deși specializată în produse foto, produce și un medicament numit Favipiravir. Acesta era destinat inițial tratării gripei obișnuite, dar s-a dovedit că are efecte și asupra pacienților cu coronavirus, mai ales asupra celor cu simptome mai slabe.

În Europa, compania germană BioNTech a anunțat luni că lucrează împreună cu compania chineză Fosun Pharma și cu americanii de la Pfizer  la dezvoltarea unui vaccin experimental care ar putea intra în faza de testare la începutul lui aprilie.

În SUA a început deja testarea pe oameni a unui vaccin numit mRNA-1273, realizat de compania de biotehnologie Moderna Therapeutics. 4 oameni au fost injectați cu acest vaccin la institutul de cercetări Kaiser Permanente din Seattle, Washington. În faza următoare alți 45 de voluntari vor fi injectați, dar rezultate concrete nu sunt așteptate mai devreme de 12 luni.

Un medicament antiviral numit Remdesvir a avut rezultate remarcabile în timpul testării pe 200 de pacienți în stare gravă. Dezvoltat de americanii de la Gilead Sciences pentru a combate Ebola, medicamentul este considerat la nivel global cel mai promițător remediu pentru pacienții în stare gravă.

Compania franceză Sanofi a anunțat că este gata să ofere autorităților milioane de doze cu un medicament anti-malarie, testat cu ”rezultate promițătoare” în tratatrea Covid19. Medicamentul numit Plaquenil ar putea ajuta la tratarea a cca 300 000 de pacienți, a anunțat un purtător de cuvânt al companiei, citat de AFP.

În paralel, compania franceză, în parteneriat cu Regeneron Pharmaceuticals,  a început testările cu un medicament antireumatic numit Kevzara.

Tot în SUA sute de oameni de știință de la Universitatea din California au identificat peste 50 de medicamente, aflate deja în circulație, care pot ajuta la tratarea coronavirusului. Ei au avut o abordare diferită față de alți cercetători: în loc să caute soluții de anihilare directă a Covid19, ei caută acele medicamente care pot proteja proteinele din celule umane care sunt atacate de coronavirus. Rezultate concrete sunt așteptate în câteva săptămâni.

Un tratament combinat utilizat de obicei împotriva HIV (lopinavir-ritonavari) este deja testat în Statele Unite și în alte țări, inclusiv India.