Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Calvarul bicicliștilor, în vremea coronavirusului

Bucuresti oras arogant.jpg

Pistă pentru biciclete, printre mașini și pietoni, în cartierul bucureștean Drumul Taberei (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Pistă pentru biciclete, printre mașini și pietoni, în cartierul bucureștean Drumul Taberei (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Ce bine ne-ar fi prins niște piste pentru biciclete în perioada asta de coronavirus. Am constatat-o de câteva zile, de când merg la serviciu pe două roți, ca să evit transportul în comun.

Viața unui biciclist în București este un stres continuu. Trebuie să ajung zilnic la serviciu, din Drumul Taberei la Cașin. Vreo opt kilometri. Și încă opt retur.

Teoretic, ar trebui să fie o plăcere să mergi cu bicicleta la serviciu, mai ales în perioada asta, când toți copacii sunt înfloriți și miroase a primăvară.

Practic, însă, lucrurile stau cu totul diferit, pentru că drumul până la serviciu e plin de capcane.

Recunosc, sunt genul de biciclist care merge și pe carosabil și pe trotuar. Nu mă simt prea confortabil pe șosea, atâta vreme cât nu există o pistă pe care să mă simt în siguranță. Mereu am zis: decât să mă calce mașina, mai bine să mă înjure pietonii...

Unii șoferi trec ca racheta pe lângă mine și la o distanță atât de mică, încât uneori mă întreb dacă ei chiar mă văd sau dacă nu cumva mă ignoră pur și simplu.

 

Capcane pentru bicicliști

 

Pe drum... dezastru! Starea șoselelor e jalnică, asfaltul s-a deformat și a făcut valuri spre bordură, adică exact acolo unde pedalează de obicei bicicliștii.

Din loc în loc, câte un canal supraînălțat sau prea adâncit îmi dă emoții, în timp ce bicicleta se zguduie din toate șuruburile.

Pe trotuare situația e și mai dezastruoasă: când nu te fugărește vreun bichon, îți dau bătăi de cap denivelările și craterele din asfalt, pavelele lipsă, bordurile enervant de înalte, mașinile parcate aiurea și oamenii care ies brusc din magazine și-ți dau cu ușa în cap.

M-am specializat în slalom uriaș. Uneori, stau și mă gândesc oare ce-or zice oamenii care mă văd din spate, cum merg în zig-zag? ”Ăsta o fi beat...”.

M-a distrat teribil o declarație făcută recent de ministrul Mediului: ”În aceste zile, bucureștenii respiră aer de munte”. Nu și la orele de vârf, domnule ministru...