Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A scăpat China de COVID?

covid-china-afp.jpg

Image source: 
AFP

 China nu a raportat, joi, nicio infecție locală, pentru prima dată de când a început criza coronavirusului, în urmă cu trei luni, scriu jurnaliștii de la New York Times. Toate cazurile nou diagnosticate sunt ale unor persoane care au venit din altă parte. Totuși, sunt voci care vorbesc despre un al doilea val de infecții ale cărui consecințe ar fi dezastruoase.

 

Pe măsură ce guvernele din Italia, Statele Unite și din alte țară se luptă cu pandemia, China a anunțat că nu există nicio nouă îmbolnăvire în rândul locuitărilor locali. Oficialii chinezi, citați de New York Times, au declarat joi că 34 de cazuri noi au fost confirmate în rândul persoanelor care au ajuns din afara Chinei. În China, multe provincii și orașe s-au închis, ridicând întrebarea dacă virusul nu va reapărea odată ce aceste bariere vor fi ridicate și oamenii vor începe să străbată din nou țara.

„Este foarte clar că acțiunile întreprinse în China au dus la finalul primului val de infecții. Întrebarea este ce se va întâmpla dacă va exista un al doilea val, deoarece tipul de măsuri pe care China le-a implementat nu sunt neapărat durabile pe termen lung”, a spus Ben Cowling, șeful diviziei de epidemiologie și biostatistică de la Școala de Sănătate Publică a Universității Hong Kong.

Liderul Chinei, Xi Jinping, a cerut un „război al oamenilor” împotriva epidemiei, iar presa de propagandă a lăudat acțiunea partidului, spunând că este un model pentru alte țări.

Toate aceste declarații triumfaliste put fi însă puse sub semnul întrebării în condițiile în care miercuri China a retras acreditările jurnaliştilor americani de la trei mari publicaţii din SUA,  după ce aceste două mari puteri s-au acuzat reciproc pentru apariţia epidemiei de coronavirus. Beijingul a decis să revoce acreditărie corespondenţilor publicaţiilor The New York Times, Wall Street Journal şi Washington Post care expirau până la sfârşitul anului 2020. Măsura ar afecta cel puţin 13 jurnalişti, potrivit Clubului Corespondenţilor Străini din China, care a anunţat că „deplânge” decizia autorităţilor chineze. Beijingul a mai transmis că sucursalele din China ale celor trei publicaţii, plus radiodifuzorul Voice of America şi revista Time trebuie să „declare în scris informaţii privind personalul, finanţare, operaţiuni şi imobilele pe care le deţin în China”.