Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus | "Dăruiește Viață": Statul trebuie să aibă dialog cu societatea civilă și să spună exact de ce este nevoie

daruieste_viata.jpg

Carmen Uscatu (stânga) și Oana Gheorghiu (dreapta), fondatoarele Asociației "Dăruiește Viață", asociație care și-a asumat misiunea de a ridica pimul Spital de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România
Image source: 
facebook/Asociația Dăruiește Viață

Pentru ca România să poată face faţă epidemiei de coronavirus este necesară o colaborare între autorităţi, medici şi societate civilă, o spun fondatoarele Asociației “Dăruiește Viață”, asociație care și-a propus să construiască primul Spital de Oncologie și Radioterapie pentru copiii cu cancer din România. “Suntem în această criză împreună, suntem într-o luptă, suntem într-un fel maraton în care fiecare vrea să câștige un bilet pentru viață. Suferim împreună, ne este teamă împreună, dar ceea ce cred că e mai important este că ne putem salva. Pentru asta, este nevoie să ne punem resursele împreună, trebuie să acționăm ca o echipă, societatea civilă, autoritățile și medicii.”, a spus Carmen Uscatu, una dintre fondatoarele asociației, într-o conferință de presă desfășurată online.

Fondatoarele Asociaţiei "Dăruieşte Viaţă", Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, au susţinut joi o conferință online în care au insistat asupra unor măsuri pe care autoritățile trebuie să le ia pentru a proteja viaţa persoanelor cu boli cronice, a cadrelor medicale şi a pacienţilo infectaţi cu COVID-19.Carmen Uscatu a atras atenția că viața fiecăruia dintre noi depinde de cât de protejați sunt medicii. Pentru ca România să poată face faţă crizei este necesară o colaborare între autorităţi, medici şi societate civilă, a spus fondatoarea Asociației “Dăruiește Viață”.

“Suntem în această criză împreună, suntem într-o luptă, suntem într-un fel maraton în care fiecare vrea să câștige un bilet pentru viață. Suferim împreună, ne este teamă împreună, dar ceea ce cred că e mai important este că ne putem salva. Pentru asta, este nevoie să ne punem resursele împreună, trebuie să acționăm ca o echipă, societatea civilă, autoritățile și medicii.

Oricât de mare e criza, autoritățile trebuie fie permanent în colaborare cu societatea civilă dacă vrem să trecem cu cât mai puține pierderi prin pandemia asta.

Înainte de toate e foarte important să fim onești și să spunem că nu, nu avem, de toate Dar ne putem organiza și să prioritizăm lucrurile astfel încât să ne găsească pregătiți ceea ce va urma. Sistemul sanitar este în primă linie în acest moment. De cât e el de rezistent depinde viața oamenilor. De cât de protejați sunt medicii depinde viața fiecăruia dintre noi. Pur și simplu nu vrem să se joace nimeni cu viața noastră. ", a precizat Carmen Uscatu.

Printre măsurile propuse se numără compensarea integrală a reţetelor care în prezent sunt suportate de la bugetul CNAS în proporţie de 50% sau de 90% dar şi dislocarea stocurilor de medicamente de la distribuitori către farmacii, pentru ca pacienţii cronici să aibă acces la tratamente.

La rândul său, Oana Gheorghiu, a adus în discuție soluţiile propuse pentru pacienţii care vor ajunge în spitale:

"Pe scurt, sunt trei lucruri pe care trebuie să le avem in vedere. În primul rând, testarea. Organizația Mondială a Sănătății ne spune că trebuie să testăm ca să putem controla această epidemie. România nu e pregătită pentru multe cazuri deodată. Dacă nu limităm, dacă nu testăm, nu vom putea face față cu sistemul de sănătate pe care îl avem. Așteptăm o comunicare coerentă de la Ministerul Sănătății în ceea ce privește testarea, pentru că noi, ong-urile, trebuie să știm unde este nevoie de noi. 

În al doilea rând, e protecția medicilor. Ei sunt în prima linie, și trebuie să înțelegem foarte clar că dacă ei se vor infecta în primele două săptămâni și efectivul lor se va înjumătăți și va scădea dramatic, sistemul se prăbușește. Este absolut necesar să ni se comunice concret, coerent, fără cosmetizarem care este situația echipamentelor.

În al treilea rând, aparatele de ventilație mecanică. Vedem imagini din Italia, din Franța, din Spania...numai despre asta se vorbește. (...) Trebuie să facem urgent rost de aparate. (...) Nu vrem panică, dar vrem pragmatism. Panica vine din lipsa informațiilor. Atunci când nu ești informat, faci presupuneri și asta te sperie. (...) Cred că trebuie purtate discuții cu China, la nivelul Uniunii Europene, cu orice țară de la care putem primi aparate", a adăugat Oana Gheoghiu, Aceasta a susţinut şi producerea materialelor sanitare în ţară, adăugând că există companii dispuse să facă acest lucru, dar care nu au informaţiile necesare: "Cineva din Ministerul Sănătăţii trebuie să iasă cu o listă clară,cu  tot ce este nevoie “.

 
Relatare Mirela Dădăcuș