Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Platformă on-line care prezintă cazurile de Covid-19, lansată în R.Moldova. Chișinău, cele mai multe îmbolnăviri

poza_harta.jpg

Image source: 
www.msmps.gov.md

În R.Moldova, începând de vineri, este activă o platformă online care prezintă situația de ultimă oră privind cazurile de coronavirus. Dintre cele 49 persoane infectate cu Covid-19, potrivit datelor prezentate, 19 sunt din Chișinău, 14 din raionul Hâncești, duminica trecută aici desfășurându-se alegeri pentru un fotoliu de deputat. Cei mai mulți bolnavi au vârsta cuprinsă între 50-59 de ani. Printre cei infectați cu Covid-19 este și o polițistă de frontieră care lucrează la Aeroportul Chișinău.

Ministerul Sănătății precizează că din totalul îmbolnăvirilor, 21 de persoane au fost infectate prin transmitere locală, iar celelalte 28 cazuri ”au fost importate din alte țări” cum ar fi Italia, Marea Britanie, Franța, Ucraina. ”În prezent, 43 persoane sunt internate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”, 2 copii internați la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, 2 pacienți la Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”. Totodată, este înregistrat un caz de însănătoșire și un caz de deces. 108 persoane sunt suspecte astăzi la infecția cu Covid 19”.

Toate instituțiile medicale strategice, dă asigurări ministrul Sănătății, dispun de echipamente și medicamente. ”Testele sunt suficiente, acestea sunt aplicate în unele cazuri chiar și de două ori pentru persoanele suspecte  și pentru persoanele  tratate, care urmează a fi externate, pentru  asigurarea  că persoana externată nu este purtătoare a virusului Covid – 19”.

Să spunem că, noua platformă, lansată vineri, prezintă mai mulți indicatori, printre care numărul cazurilor de infecție cu Covid-19 confirmate și suspecte, numărul deceselor, numărul persoanelor recuperate. Datele sunt prezentate după vârstă, sex, proveniență geografică, timpul înregistrării cazului, inclusiv cazurile confirmate în rândul femeilor însărcinate.

Platforma globală a fost adaptată pentru Republica Moldova de către o companie locală la solicitarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu susținerea UNFPA, Fondul ONU pentru Populație, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Oficiul Coordonatorului Rezident ONU în Moldova.