Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Infectarea cu Coronavirus "loterie macabră" - medic român din Londra

tudor-toma.jpg

Tudor Toma
Sursa imaginii: 
Tudor Toma

Londra este oraș din Marea Britanie cu cele mai multe cazuri de Coronavirus. Un medic român din capitala britanică a vorbit în exclusivitate cu RFI despre concluziile la care a ajuns din experiența tratării pacienților infectați. 

Tudor Toma este medic specialist de medicină respiratorie și lucrează la un spital din sud-estul Londrei. Cum se potrivesc datele generale cunoscute cu privire la vulnerabilitate și mortalitate în cazul Coronavirus (Covid-19) cu experiența sa personală din ultima perioadă?

Dr Tudor Toma: Cele mai vulnerabile sunt persoanele în vârstă și cele care au co-morbidități, practic când ajungi la o vârstă ajungi să aduni tot felul de alte probleme cum ar fi diabet, probleme cardiace, probleme respiratorii mai vechi și atunci rezistența organismului este slăbită.

Însă, din păcate, din experiența scurtă pe care o avem noi în Londra cu pacienții cu Coronavirus, ce mă impresionează pe mine și pe colegii mei este că sunt mulți pacienți care sunt tineri, care au forme severe de boală și care nu au co-morbidități, deci nu au alte afecțiuni pre-existente.

Într-un fel, stai și te întrebi, cu ce au greșit acești pacienți de au ajuns așa de bolnavi? Iar senzația ea este că e un fel de loterie macabră, nu poți prezice, nu poți spune nici dintre cei internați care sunt cei care se vor deteriora, care vor trebui să ajungă la terapie intensivă sau cei care vor face o formă ușoară de boală și asta e o particularitate care impresionează.

Este diferită de ideea că e o formă ușoară, că o fac numai cei în vârstă și așa mai departe.

Reporter: Dar dacă este vorba de mortalitate, care sunt persoanele cele mai expuse?

Dr Tudor Toma: Tot persoanele care sunt în vârstă și care au alte afecțiuni, dar din păcate sunt și tineri care nu au atâtea afecțiuni ca să spui că în alte condiții nu s-ar putea face altceva.

Reporter: Când spuneți tineri la ce vârste vă referiți în legătură cu mortalitatea?

Dr Tudor Toma: Tineri de la 30 la 60 de ani. Și la 60 de ani o persoană are posibilitatea să mai trăiască 20 – 30 de ani.

Vaccin anti-Coronavirus - pe când?

Reporter:  Ați remarcat și dumneavoastră în ultimele zile o tendință de accelerare a epidemiei?


Vaccin Coronavirus
Un vaccin Coronavirus nu poate fi făcut de la o săptămână la alta, spune dr Tudor Toma
Sursa imaginii: 
Getty Images

Dr Tudor Toma: Cu siguranță, aceasta este o caracteristică a procesului epidemiologic, așa a fost și în Italia, din păcate așa este și la Londra acum, așa este posibil să fie și în alte părți.

În prima zi ai cinci pacienți, cinci zile mai târziu ai 90 de pacienți, deci accelerarea este pe undeva exponențială, nu este o accelerare care să-ți dea timp să te pregătești, să modifici serviciul, să mobilizezi resurse.

Aici este o problemă din punctul de vedere al sistemului de sănătate, care ajunge să fi foarte rapid să fi aglomerat.

Noi practic în spitalele din Londra am externat aproape tot ceea ce era înainte internat și am făcut loc pentru pacienții cu Coronavirus.

Reporter: În legătură cu tratatmentele, mă refer la vaccinuri, anticorpi, sunteți optimist în această privință?

Dr Tudor Toma: Eu nu sunt virolog, nu pot să mă pronunț, toți suntem optimiști, ar fi soluția cea mai simplă pentru rezolvarea problemei, dacă ar fi un vaccin care ar aboli complet riscul de boală, dar deocamdată nu există un astfel de vaccin.

Dacă ne uităm la vaccinurile anti-gripale, se poate face un vaccin relativ repede, pe de altă parte sunt necesare tot felul de cerințe de omologare, de testare, care fac în general ca un vaccin nou să treacă printr-un proces de durată, deci nu este ceva care se poate face de la o săptămână la alta.

Cu siguranță însă un vaccin ar ajuta foarte mult și poate că sistemul administrativ va reduce din întârzierile cauzate ca să poată fi aprobat un astfel de vaccin care nu este necesar să ofere 100% protecție, dar oricum să ofere ceva protecție.

Mitul Polidin 

Reporter: Poate ați observat dacă v-ați uitat pe internet cum circulă tot felul de știri false, teorii ale conspirației despre originea Coronavirus, despre tot felul de leacuri. Când vedeți aceste informații false care circulă, ce reacție aveți?


Polidin
Pe Facebook circulă informații false cu privire la Polidin și Coronavirus
Sursa imaginii: 
Facebook

Dr Tudor Toma: Suntem asaltați, avem acum acces nelimitat la informație și depinde cum suntem educați să preluăm și să analizăm informația.

De exemplu, cu privire la originea Coronavirus, în revista Nature – una dintre cele mai prestigioase reviste științifice - a apărut recent un articol care arată foarte clar printr-o analiză genetică faptul că nu are cum să fie un virus făcut în laborator.

Deci în momentul când știi din școală, din educație un pic de știință nu ai cum să nu filtrezi informațiile.

Din păcate, suntem în epoca în care toată lumea își ia informația de pe Facebook, toată lumea se pricepe la orice, inclusiv la virologie și atunci suntem în situația în care suntem.

Reporter: Poate ați văzut pe Facebook – mă refer la aceasta în mod specific – o postare foarte, foarte frecventă, care vehiculează ideea că Polidin – vestitul vaccin dinainte de 1990 – e un leac sigur împotriva Coronavirus și că niște forțe obscure au distrus capacitatea României de a-l produce și uite de asta sunt românii expuși.

Dr Tudor Toma: Polidin-ul a fost considerat la vremea respectivă un medicament care stimulează imunitatea, dar aceasta era o imunitate nespecifică.

Deci Polidin nu are cum să fie vaccinul care rezolvă problema Coronavirus-ului. În momentul de față știm foarte bine modalitățile prin care se poate obține un vaccin, știm foarte bine ce fel de virus este, deci nu este la fel de simplu să spui că dai un Polidin și acesta rezolvă tot ce se poate.

Distanțare socială

Reporter: În final aș vrea să vă întreb cât de optimist sunteți că această pandemie poate fi stăpânită și să aibă o durată cât mai redusă?


Stradă din Londra
Distanțarea socială ar ajuta reducerea infectării cu Coronavirus
Sursa imaginii: 
EPA

Dr Tudor Toma: Metodele care sunt acum de distanțare socială sunt singurele care în mod clar ajută la limitarea transmiterii virusului.

Dra metoda trebuie aplicată de toată lumea și trebuia aplicată probabil mult mai devreme.

Probabil că într-un timp foarte scurt vom avea și un medicament care ajută la tratamentul pacienților care sunt mai gravi, iar în momentul în care apare un vaccin cu siguranță se rezolvă complet problema epidemiei, dar până atunci...

Reporter: Ce perioadă de timp ar însemna asta, aproximativ?

Dr Tudor Toma: Dacă aș ști... Nu vă pot spune, dar sper ca până în iunie să fie mult mai calmă situația decât este acum, dar depinde foarte mult de cum înțelegem distanțarea socială.

Din păcate, vedeți și dumneavoastră la Londra nu există o distanțare socială care să fie cât de cât eficientă.

Deci depinde și cum aplică fiecare țară, tratamentele sau metodele astea de combatere a epidemiei, pentru că lumea e globalizată, nu mai poți spune că Marea Britanie aplică o metodă, iar în Franța aplicăm altă metodă și o să fie lucrurile bine până la sfârșit.

 
Ascultați interviul acordat de dr Tudor TOMA corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ