Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dodon:”Coronavirusul poate să treacă prin organismul omului și să nu observăm. Așa cum trece o gripă” VIDEO

În plină pandemie de coronavirus, președintele moldovean, Igor Dodon a decis să explice, cum știe mai bine, ce înseamnă coronavirusul și care ar fi simptomele.”Acest coronavirus poate să treacă prin organismul omului și să nu observăm. Așa cum trece o gripa”, a spus Dodon, într-o emisiune live pe Facebook. După afirmațiile șefului statului, fostul premier, Ion Sturza crede că Dodon trebuie pus în carantină pentru că ”vorbește prostii”.

Testele se fac în instituțiile de stat. Ați sunat 112, ei vin, prelevează probe de la cei care au simptome. Dar nu trebuie să mergem toți să facem teste. O să blocăm total activitatea instituțiilor medicale. O sa vă spun un lucru, poate colegii de la Ministerul Sănătății o să se supere pe mine. Acest coronavirus poate să treacă prin organismul omului și să nu observăm. Sunt toate studiile făcute. Așa cum trece o gripă. Parcă ai avut puțin probleme cu nasul, puțin ți-a trecut răceala prin tine și tu ai trecut coronavirusul, nici nu ai știut de lucrul acesta", este de părere șeful statului. 


Video Title: 
Igor Dodon despre coronavirus, într-o emisiune live pe Facebook

Afirmațiile lui Dodon precum că Covid-19 este ca o gripă și poate trece, fără să o observăm, au trezit nedumerire, critici pe rețelele sociale în condițiile în care în R.Moldova a fost înregistrat primul deces din cauza coronavirusului. Alte 17 cazuri de Covid-19 au fost cofirmate, în seara zilei de vineri, astfel bilanțul îmbolnăvirilor ajungâng la 66. În Italia, în doar 24 de ore, au fost înregistrate 627 de decese.

”Sincer și insistent - băgați omul în carantina. Vorbește prostii.Deja substituie medicii. O face pe Lukasenko?! Coronavirusul este extrem de periculos. Stam acasă”, a scris fostul premier moldovean, Ion Sturza, pe pagina sa de Facebook.

Pentru a preveni răspândirea Covid-19, Ministerul Sănătății reiterează îndeamnul ca persoanele venite din zone de focar, să se autoizoleze, să respecte regimul de carantină, ignorat de mulți moldoveni. Să spunem că, începând de astăzi, orașul Sîngerei, din nordul R.Moldova, este pus în carantină și asta după ce o moldoveancă, revenită din Marea Britanie, și infectată cu Covid, și-a sărbătorit ziua de naștere. Alte două sate din raionul Hîncești sunt în carantină. 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale reiterează recomandările care trebuie respectate de fiecare persoană:

-Evitați locurile publice. Stați acasă!;

-Păstrați distanța socială de minim 1 m;

-Cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de 3 ori pe zi;

-Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;

-Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);

-La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, eliminări nazale, apelați Serviciul 112.