
Social
Rafila, la RFI: Nu petreceți Paștele împreună! Toți vârstnicii trebuie izolați
default.png

Vârstnicii și cei cu comorbidități trebuie izolați. Nu faceți Paștele împreună!
Alexandru Rafila: Cei mai vulnerabili sunt cei peste vârsta de 65 – 70 de ani și cei care au comorbidități, cum a fost în cazul primulu decedat, dar și alte tipuri de afecțiuni cardiovasculare, pulmonare, diabetul insulino-dependent. Toți acești pacienți sunt la risc. De aceea ar fi bine să găsim soluții la nivelul fiecărei familii, astfel încât să putem să îi izolăm ca să îi protejăm, fie în propria locuință dacă locuiesc separat, iar dacă nu locuiesc separat e bine să găsim o cameră destinată în locuință și să încercăm să respectăm cu mare strictețe regulile de igienă individuală care previn transmiterea acestei boli. De asemenea, nu este recomandată ieșirea acestor persoane, deplasarea în zone comerciale, chiar dacă nu mai sunt așa de aglomerate. Totuși, sunt populate și prezintă un risc de transmitere a infecției. Atunci este bine să le furnizăm alimentele, medicamentele și alte lucruri de strictă necesitate. Sau, dacă discutăm despre autoritățile locale, ideal ar fi să identifice aceste persoane care sunt singure, de exemplu și să încerce să le ofere un ajutor în mod regulat.
Reporter: În cazul izolării la domiciliu a celor mai în vârstă, e recomandat să fie vizitați de copii, de nepoți?
A.R: Nu, tocmai că este exact opusul. Este contraindicat să fie vizitați de ceilalți membri ai familiei pentru că unul dintre ei poate să fie bolnav, să fie în perioada de incubație, dar să transmită boala. Atunci, vă dați seama că automat și persoanele vârstnice vor fi infectate. Am încercat să explic tuturor în această perioadă, mai ales că se apropie sărbătorile de Paște, ca în special în timpul sărbătorilor să evite acest lucru. Să sărbătorească Paștele împreună e total contraindicat pentru că acest lucru va duce la o săptămână după sărbătorile de Paști la apariția unui mare număr de cazuri, mai ales în rândul acestei categorii. Lucrul acesta trebuie abordat cu mare grijă. Trebuie sistate contactele sociale mai ales cu persoanele vârstnice. În general trebuie evitate, dar mai ales cu persoanele vârstnice sau cu persoane care au și alte afecțiuni cronice.
Personalul medical trebuie să fie protejat în primul rând
Rep:În ce stadiu sunt acum spitalele noastre în privința medicilor, a aprovizionării cu materialele de care au nevoie și poate și cu acele teste despre care se tot vorbește că ar trebui să fie făcute într-un număr mult mai mare?
A.R: Este o pregătire care durează de ceva timp. Problema este a recuperării unui timp pierdut, ca să spun așa, în sensul că la începutul acestei crize rezervele de echipamente de protecție erau foarte mici. Este o mare provocare de a procura în timp scurt o cantitate foarte mare de echipamente de protecție. Ce spuneți dumneavoastră este foarte adevărat. Personalul medical trebuie să fie protejat în primul rând. Orice discuție legată de capacitatea sistemului de sănătate de a recționa este condiționată de prezența medicilor și a asistenților. Întregul personal medical trebuie să fie apt să își desfășoare activitatea. Sigur că s-au luat deja măsuri de desemnare a unor spitale de suport. Spitalele de boli infecțioase care să poate să abordeze și alte tipuri de patologii la persoanele infectate, pe de o parte. Secțiile de terapie intensivă sunt la un nivel înalt de alertă, dar este o capacitate limitată a acestor secții de terapie intensivă și un număr mare de cazuri noi care vin într-un timp scurt, mai ales din categoria de vârstă la care făceam referire, pun la încercare sau chiar fac insuficient sistemul de acordare a îngrijirilor de terapie intensivă.
Rep: Domnule doctor, aveți un mesaj pentru medicii din întreaga țară, pe umerii cărora pică cea mai grea sarcină în aceste zile și urmează o perioadă grea?
A.R: Mesajul este de colegialitate, de solidaritate. Cred că cel mai important este să facem în așa fel încât să încercăm să nu ne înbolnăvim. Asta e lucrul cel mai important. Lucrul ăsta se face prin conduita individuală a fiecăruia dintre noi și utilizând echipamentul de protecție adecvat. Foarte pe scurt, vreau să spun că echipamentul de protecție nu este extrem de sofisticat. Constă dintr-o mască FFP2 sau 3, nu are niciun fel de importanță. Este o mască care asigură protecția. Echipamentul include ochelari sau scut de protecție, mănuși și un halat cu mânecă lungă. Nu trebuie un echpament foarte sofisticat. Acest tip cde echipament este suficient pentru a preveni transmiterea infecției, dacă este utilizat și schimbat la timp.
Facem cam 800-1000 de teste zilnic. Vom dubla capacitatea
Rep: Referitor la acele teste despre care se vorbește și despre care multe voci spun că sunt în număr prea mic, care este situație? Câte teste se fac? În opinia dumneavoastră, ar trebui făcute mai multe?
A.R: Nu știu neapărat dacă sunt făcute în număr prea mic. Au fost făcute la nivelul la care nu teste lipseau, ci lipsea personalul calificat care să poată să lucreze pe teste de biologie moleculară.
Rep: Acum avem personal suficent pentru a procesa aceste teste?
A.R: Acum se încearcă utilizarea personalului care își desfășoară activitatea și în alte zone, în institute de cercetare, la autoritatea sanitar veterinară, unde sunt persoane capabile să lucreze diagnosticul molecular.
Rep: Câte teste se fac în fiecare zi, domnule doctor? Știți asta?
A.R: Capacitatea în momentul de față este undeva între 800 și 1000 de teste zilnic. Probabil că ea va crește săptămâna viitoare destul de consistent astfel încât să se dubleze capacitatea. Dar, atenție pentru că aici suntem legați și de furnizorii testelor. Din ceea ce știu eu, dacă reușim să operaționalizăm mai multe centre și mai multe tipuri de echipamente de mare capacitate, probabil că în două, trei săptămâni o să ajungem l ao capicitate de diagnosticare care să răspundă necesarului la nivel național.