Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia închide aproape toate activitățile și își canalizează resursele pentru a proteja viaţa

corona.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Peste 5.000 de persoane au murit în Italia în urma infectării cu Covid-19. Țara trece prin cea mai gravă criză de la al doilea război mondial, a spus premierul italian, Giuseppe Conte, adresându-se cetățenilor. În lupta cu pandemia de coronavirus Guvernul de la Roma a decis să închidă orice activitate de producție care nu este esențială.

Cu peste 5.000 de decese și circa 60.000 de cazuri de coronavirus, Italia închide aproape toate activitățile și își canalizează  resursele pentru a proteja lucrul cel mai important: viața, după cum a afirmat premierul Giuseppe Conte.

Guvernul cere cetățenilor să nu iasă din casă și în următoarele două săptămâni. În acest fel autoritățile speră ca numărul cazurilor de infectare cu coronavirus să scadă.

De miercuri rămân deschise doar fabricile cu activități esențiale. Rămân deschise și magazinele alimentare sau farmaciile.

Armata a fost mobilizată pe străzi pentru a controla deplasările oamenilor. Premierul le reamintește italienilor că trebuie să reziste și să rămână acasă pentru că nu există alternative pentru a se proteja. În plus, sunt persoane care sacrifică mai mult: cum sunt medicii, infirmierii, forțele de ordine sau protecția civilă, adaugă premierul.

Până acum 18 medici au fost răpuși de coronavirus.

Spitalele  din Lombardia, cea mai afectată regiune, se confruntă cu lipsa locurilor la  terapie intensivă, a măștilor sau a personalului medical.

Domenico Arcuri, comisar extraordinar pentru gestionarea crizei Coronavirus, a declarat pentru televiziunea publică Rai 3, că “suntem în război și trebuie să găsesc muniție pentru a lupta”.

Arcuri se referea la material medical, la măști sau aparate de ventilație care lipsesc. Tocmai de aceea 50 de milioane de euro vor merge spre mai multe de fabrici de modă care s-au reprofilat în producerea de măști de protecție.

Italia are nevoie de 90 de milioane de măști pe lună, iar reprofilarea fabricilor ar putea însemna 2 milioane de măști pe zi, spune Domenico Arcuri. Tot Arcuri adaugă că “ războaiele se câștigă cu propriele armate și cu proprii aliați” și în acest context amintește ajutoarele venite din partea Franței sau Germaniei. În ajutorul Italiei au  venit cu medici sau materiale medicale  și China, Federația Rusă sau Cuba.

În timp ce Guvernul emite Decret după decret, Parlamentul nu lucrează, iar liderii politici din opoziție invocă întrunirea Parlamentului, ca exercițiu democratic și spun că se pot găsi soluții organizative. 

Leaderul Ligii Nordului, Matteo Salvini , solicită președintelui țării, Sergio Matarella, să convoace toate forțele politice pentru că măsurile privind coronavirus trebuie luate cu acordul tuturor. Și Ordinul Jurnaliștilor Italieni solicită Guvernului o mai bună comunicare prin organizarea de conferințe de presă la distanță.

Din Roma, Mihaela Iordache pentru RFI: