Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorul României la Paris: “Sunt zile de muncă extrem de intense, din zori și până seara foarte târziu”

luca.jpg

Ambasadorul României la Paris spune că deocamdată nu se cunosc alte cazuri de români bolnavi de COVID-19 în Hexagon. Excelența Sa Luca Niculescu vorbește despre problemele comunității românești din Franța și despre viața în auto-izolare la sediul ambasadei
Sursa imaginii: 
Facebook/Luca Niculescu

Până la această oră știm că 30 de cetățeni români din străinătate sunt confirmați ca fiind infectați cu COVID-19. 23 sunt în Italia, 2 în Namibia, 1 în Spania, 1 în Luxemburg, 1 în Irlanda, 1 în Tunisia și 1 Franța. În weekend au murit 7 români dincolo de granițe (6 în Italia, 1 în Franța). Ambasadorul României la Paris spune că deocamdată nu se cunosc alte cazuri de români bolnavi de COVID-19 în Hexagon. Excelența Sa Luca Niculescu vorbește despre problemele comunității românești din Franța și despre viața în auto-izolare la sediul ambasadei. “Sunt zile de muncă extrem de intense, începând de dimineață din zori și până seara foarte târziu”, declară ambasadorul României  în interviul acordat RFI.

Reporter: Din cunoștința dumneavoastră mai sunt alți cetățeni români bolnavi pe teritoriul Franței?

Ambasadorul Luca Niculescu: Din informațiile pe care le avem până acum nu există alți cetățeni români, dar, după cum știți, situația evoluează foarte repede. Numai ieri au fost anunțate aproape 2.000 de cazuri și numărul de îmbolnăviri în Franța este din ce în ce mai mare.

Reporter: Comunitatea de români din Franța nu este la fel de mare ca cea din Italia sau din Spania, dar este suficient de numeroasă. Au sunat oamenii la ambasadă și au cerut în vreun fel ajutor?

Ambasadorul Luca Niculescu: De la începutul săptămânii trecute, de lunea trecută, noi am creat mai multe linii telefonice, care pot fi găsite pe site-ul nostru, pe pagina de Faceboook. Am creat și o adresă de e-mail la care primim mesajele de la cei care vor să ne scrie. Într-adevăr, am primit foarte multe apeluri. Cred că într-o săptămână au fost peste 2.000 de apeluri cu tot felul de problematici. Sunt oameni care vor să știe de la sfaturi medicale, ce să faci în cazul în care ai simptome, până la chestiuni care țin de serviciu. Sunt oameni care vor să știe ce se va întâmpla cu slujbele lor din momentul în care a venit criza. Sunt oameni care vor să se întoarcă acasă cu avionul, cu mașina. Noi îi sfătuim pe toți cei care pot să își amâne deplasările să o facă. După cum știți, în Franța nu ai voie să ieși nici din casă, dar să te plimbi foarte mult. Tratăm aceste solicitări de la caz la caz și încercăm să răspundem la cât mai multe dintre ele. În orice caz, toți cei care sună la ambasadă au parte de un răspuns. Dacă nu reușim să le răspundem imediat pentru că sună multă lume, le preluăm numerele de telefon. Îi rog să lase mesaje pentru a fi sunați ulterior.

Reporter: În condițiile în care în Franța sunt măsuri restrictive pentru deplasarea populației tocmai pentru a preveni răspândirea virusului, presupun că și angajații ambasadei sunt consemnați la sediu. Cum e viața în izolare?

Ambasadorul Luca Niculescu: Viața în izolare este altftel decât cea pe care am avut-o până acum. În ceea ce mă privește, eu sunt de aproape două săptămâni pentru că am intrat în această autoizolare ceva mai devreme văzând ceea ce se întâmplă și ceea ce urmează să se întâmple. Cei mai mulți dintre colegii mei fac așa. Am limitat deplasările la strictul esențial. De cele mai multe ori lucrăm de acasă prin telemuncă. Din fericire, acum cu internetul, cu telefoanele, cu teleconferințele o putem face destul de bine. Evident că ieșim din casă pentru cumpărături, pentru mersul la farmacie. Norocul nostru, spre deosebire de al altora, este că avem o grădină destul de mare, o curte destul de mare în ambasadă și ne putem plimba aici. Dar respectăm consemnul autorităților franceze de a sta cât mai mult în casă, de a evita contactele. Chiar și colegii care merg  la cumpărături se duc împărțiți. Există câte un delegat pentru un grup de persoane care face cumpărături. La magazine există cozi acum și când stai la coadă te uiți la persoana din fața ta ca să fie la cel puțin un metru și jumătate distanță și cea din spate la fel. Nu se intră în magazin decât în grupuri de cinci sau cel mult de zece persoane în funcție de dimensiunile magazinului. Este o viață destul de stranie. La Paris este o zi frumoasă și mă uit pe bulevardul din fața ambasadei, care de obicei, este arhiplin la ora asta și acum este foarte gol. Parcă ești într-o zi de 15 august, zi de sărbătoare în Franța, în mijlocul verii când nu e nimeni. Cam așa este acum în fiecare zi la Paris.

Reporter: Îmi permit o întrebare personală. Vă plictisiți în această perioadă? Zilele trecute, la RFI, actorul Victor Rebengiuc spunea că acum antidotul coronavirusului este plictiseala. Stăm acasă și nu facem nimic.

Ambasadorul Luca Niculescu: Nu, absolut deloc, este enorm de mult de lucru. Sunt toate aceste problematici despre care vorbeam. Sunt toate comunicările pe care le facem. Urmărim cu mare atenție situația din Franța, cea sanitară, cea economică, cea politică. Suntem în dialog constant cu autoritățile franceze pe toate problematicile care ne interesează apropo de muncitorii români. De exemplu, discutăm foarte mult cu colegii din centrala de la București, cu colegii din țările europene. Sunt zile de muncă extrem de intense, începând de dimineață din zori și până seara foarte târziu.

Reporter: Ultima chestiune, domnule ambasador, ne puteți vorbi un pic mai mult despre atmosferă? Am văzut într-un video zilele trecute aplauze de la balcoane pentru personalul medical, astăzi văd că aveți o fotografie frumoasă, postată pe pagina de Facebook, destinată gunoierilor, dacă nu mă înșel.

Ambasadorul Luca Niculescu: În fiecare seară la ora 20 este un ritual. Francezii ies la balcoane și îi aplaudă pe cei care îi îngrijesc pe cei bolnavi. Ieri am avut o veste tristă în oceanul de vești triste de zilele acestea. A murit un medic. Un medic care venise de la pensie ca să îi ajute pe colegii lui care se luptau cu boala. A luat virusul și a murit. Era un domn care lucra în Val-d’Oise, unul dintre primele focare ale epidemiei. Din nefericire mai sunt și alți medici, asistenți medicali și infirmiere care sunt atinși de acest virus. Există solidaritatea care se manifestă zgomotos. La fiecare opt seara ieșim la balcoane, la geamuri și îi aplaudăm pe medici și personalul medical. Apoi, mai există așa numiții eroi discreți, cei care lucrează zi de zi și fac ca viața și ca orașul să continue să  funcționeze. Ai nevoie de șoferi de autobuze. Ai nevoie de casieri în magazine. Ai nevoie de oameni care îți umplu rafturile care sunt golite destul de repede și în Franța. Ai nevoie de oameni care să îți lucreze la sistemul de distribuție a apei și la cel de electricitate. Și evident că ai nevoie de agenți de salubritate, de cei care vin și curăță orașul, cei care vin și ridică pubelele de gunoi. Am pus pe pubele niște foi pe care am scris că ambasada României le mulțumește celor care vin și strâng gunoiul pentru că ei sunt printre cei mai expuși. Noi putem să stăm în casă o mare parte a zilei. Ei nu pot.

 
Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, vorbește despre problemele comunității românești din Franța și despre viața în auto-izolare la sediul ambasadei