Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid-19: Bolnavii cronici, fără medicamente

Atenție! Lipsesc medicamente importante de pe piață, iar bolnavii cronici sunt expuși în această perioadă: nu au de de unde să le procure și de multe ori sunt și siliți să iasă din casă în încercarea de a găsi soluții alternative. 

Semnalul de alarmă vine de la medicii de familie. Expuși sunt diabeticii, cei care au probleme cu glanda tiroidă și cei care au nevoie de anticoagulante. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov, explică: sunt efectiv medicamente care nu mai există de cîteva luni în farmacii....Cu siguranță că în această perioadă acești pacienți se vulnerabilizează".  (AUDIO)

 

ntre timp, CNAS a anunțat că a postat în transparență decizională un proiect de  act normativ care prevede "o serie de modificari și completări ale unor acte normative în domeniul sănătăţii, precum și  prelungirea și prorogarea unor termene și reglementarea unor măsuri pe perioada instituirii stării de urgență".  Masurile  au ca scop asigurarea accesului  la servicii medicale  in conditii de siguranta pentru medici si pacienti, prin limitarea deplasarilor si interactiunii cu alte persoane, se mai arată în comunicat. 

Din comunicat nu reiese foarte clar cum va fi rezolvată însă problema lipsei medicamentelor. S-a anunțat însă că proiectul va fi discutat în viitoarea ședință de Guvern.