Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus|R.Moldova: Bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns la 109. În stânga Nistrului, 4 cazuri de infectare

poza_doctori.jpg

Încă 143 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, depistate în ultimele 24 de ore în România, în total sunt 576. Sase oameni au murit
Încă 143 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, depistate în ultimele 24 de ore în România, în total sunt 576. Sase oameni au murit
Sursa imaginii: 
Facebook/Spitalul de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”

În Republica Moldova au fost confirmate, în această seară, 15 cazuri noi de coronavirus. Astfel, numărul total al îmbolnăvirilor ajunge la 109. Patru cazuri sunt înregistrate în stânga Nistrului. Dintre cele 15 cazuri noi, 11 sunt de transmitere locală. Ministrul Sănătății declară că 12 persoane se află astăzi în stare gravă. Între timp, președintele moldovean, Igor Dodon a anunțat că în cazul în care situația legată de răspândirea coronavirusului se va agrava, ar putea fi implicată și armata pentru a gestiona această criză. În dimineața zilei de luni, medicii mai multor spitale din Chișinău, au fost transportați la muncă cu microbuzele armatei naționale.

Printre cei infectați cu Covid-19 sunt și doi medici, iar despre aceste cazuri Ministerul Sănătății nu a oferit prea multe informații. Iată de ce, ONG-urile de media au cerut autorităților să asigure informarea operativă și completă despre situația epidemiologică în contextul extinderii pandemiei COVID-19.

Într-un apel public, mai multe organizații din domeniul mass-media au cerut Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, Guvernului R. Moldova, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, să asigure o colaborare corectă și profesionistă cu instituțiile mass-media, abținându-se de la acuzații nefondate și insinuări în adresa jurnaliștilor care solicită informații de interes public și au datoria să informeze obiectiv și complet.

”Semnalăm cu regret și îngrijorare situații când diferiți funcționari guvernamentali și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în loc să răspundă operativ la solicitările de confirmare sau infirmare a unor informații (exemplu: cazul medicului de la Spitalul Clinic Republican, infectat cu COVID-19), refuză să ofere informații, iar apoi acuză nejustificat presa de încercare de a face senzații și de încălcarea dreptului la viață privată a personalului medical. O asemenea abordare este contraproductivă și nu contribuie la o mai bună informare a populației”, se arată în apelul semnat de mai multe organizații media, printre care Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigații Jurnalistice.

Experții media solicită autorităților să accepte întrebări în regim online de la jurnaliști după briefingurile transmise prin intermediul platformelor de streaming. ”Atenționăm autoritățile că informarea completă despre toate aspectele de interes public referitoare la situația epidemiologică din țară, cu respectarea obligatorie a drepturilor pacienților, este cea mai eficientă măsură împotriva dezinformării în legătură cu COVID-19 și o condiție esențială pentru evitarea unor situații de panică în societate”.

De partea sa, Ministerul Sănătății anunță că ”protecția lucrătorilor medicali este prioritară în actuala situație epidemiologică la COVID-19 în Republica Moldova”. ”Ministerul împreună cu experții OMS au instruit personalul medical din instituțiile strategice desemnate în tratamentul pacienților cu COVID-19, care se află pe prima linie în luptă cu virusul și continuă să instruiască medicii și asistentele medicale din toate celelalte instituții medicale din țară. La fel, tot personalul medical este asigurat cu echipamente de protecție. Situația epidemiologică prin COVID-19 este critică în toate țările din regiune şi starea psiho-emoțională a personalul medical este un element important”.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale face apel la instituțiile mass-media ”de a nu face senzații și de a respecta dreptul la viața privată a personalului medical. De competența şi disponibilitatea lor de a se dedica deplin şi chiar mai mult, vor depinde sute de vieți”.

Totodată, autoritățile îndeamnă  toți cetățenii să respecte regimul de autoizolare, să stea acasă, iar atunci cînd apelează la ajutorul medicilor, să ofere informații corecte și veridice. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre situația privind răspândirea coronavirusului în R.Moldova