Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii și măsurile de urgență – UE încă ”rezistă”

masuri.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Am primit ieri rezultatele unui sondaj având ca temă atitudinea populației față de măsurile autorităților pentru combaterea epidemiei de coronavirus. Vorbim despre un sondaj INSCOP Research realizat în parteneriat cu Verifield și cotidianul Adevărul, în perioada 16-19 martie 2020.

Ca orice sondaj, acesta surprinde și el o fotografie de moment și este de așteptat ca într-o astfel de perioadă de criză, opiniile să se poată schimba repede, sub impulsul unor evenimente neașteptate sau pur și simplu al emoțiilor.

Dar chiar și așa, rezultatele sunt interesante, măcar pentru că este vorba despre prima cercetare pe această temă. În plus, datele spun ceva și despre felul în care românii se raportează la Uniunea Europeană.

Mai înainte de toate, este de observat că majoritatea covârșitoare a românilor susține măsurile luate de autorități, într-o proporție aproape unanimă: 98,3%.

De asemenea, peste 90% sunt de acord și cu sancțiunile penale aplicate cetățenilor care nu respectă măsurile de izolare/carantină.

Foarte interesante sunt răspunsurile legate de ajutorarea românilor din alte țări care se întorc în România. Un subiect extrem de controversat în această perioadă.

Pe măsură ce zeci de mii de români din diaspora reveneau acasă, mânați de diferite motive, au existat două reacții: cea oficială, prin care li se cerea să rămână pe cât posibil în țările-gazdă și cea susținută de diferite voci de pe rețelele sociale, care încercau să-i arate drept agenți patogeni și un pericol pentru sănătatea publică.

Ei bine, conform sondajului, sprijinirea românilor care revin este o măsură care întrunește acordul a peste trei sferturi dintre români, doar 20% exprimându-se împotrivă și restul fiind non-răspunsuri.

Interesantă este și abordarea privind instituțiile implicate în lupta contra efectelor pandemiei. După cum era de așteptat, cel mai ridicat grad de încredere se înregistrează pentru instituții de forță sau direct implicate: Armata, Ministerul Sănătății, Poliția, cu scoruri realmente impresionante, între 88% și 72% încredere. Dar în mod surprinzător, în clasamentul încrederii vine Uniunea Europeană, cu 64% încredere, înaintea instituțiilor politice interne: Președinție, Primărie, Guvern, Parlament.

Dintre instituțiile politice interne, doar Președinția și Primăria întrunesc scoruri pozitive - peste 55% încredere multă și foarte multă. În schimb, în ce privește Guvernul și Parlamentul, peste 50% dintre cei chestionați le acordă încredere puțină și foarte puțină. Ceea ce ar trebui să le dea serios de gândit.

Revenind la Uniunea Europeană, un asemenea grad de încredere este surprinzător și rămâne de văzut în ce măsură va reuși să reziste în perioada următoare.

Aceasta , pe de o parte, ca urmare a campaniei de dezinformare susținute de Rusia, China și aliații lor.

Pe de altă parte, chiar din cauza propriilor ezitări. Chiar dacă acum au fost luate câteva măsuri importante, instituțiile europene și-au făcut cu greu simțită prezența. Primul reflex al statelor membre a fost, de fapt, să uite de apartenența europeană și să ia măsuri ținând de logica de război a secolului XX: rechiziționări, naționalizări, închideri de frontiere.

Solidaritatea s-a născut greu și n-ar trebui să ne mire dacă, peste un timp, oamenii vor sancționa asta.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 24 martie 2020