Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ventilatoare în loc de mașini. Mai mulți giganți auto și-ar putea reconverti producția

auto.jpg

Image source: 
https://commons.wikimedia.org/

Mari producători auto mondiali, precum Fiat, General Motots, Ford sau Tesla, au decis să dea curs apelurilor formulate de autorități și vor ajuta la creșterea producției de ventilatoare necesare în tratarea pacienților cu coronavirus, dar și de măști sanitare, transmite BBC.

Fiat a început luni lucrările de modificare a liniilor de producție de la fabricile din China, în vederea producerii de măști sanitare. Producția ar urma să înceapă în următoarele săptămâni, a precizat directorul executiv al companiei Mike Manley.

În Italia, Ferrari, împreună cu Fiat Chrysler, sunt în discuții cu cel mai mare producător de ventilatoare din țară pentru a contribui la stimularea producției de aparate care sunt urgent necesare în criza coronavirusului, transmite și CNN.

Chiar și unele echipe de Formula 1 britanice și-au anunțat sprijinul pentru sporirea producției de ventilatoare, precizează BBC, fără a da însă vreun nume.

Miliardarul indian Anand Mahindra a spus la rândul său că grupul pe care îl conduce, Mahindra Group, a început să studieze posibilitatea trecerii la producția de ventilatoare.

În Regatul Unit, producătorul de motoare de avioane Rolls-Royce și producătorul Dyson au fost, de asemenea, în discuții pentru fabricarea de ventilatoare, pentru a face față deficiențelor.

Ford Motor a anunțat că este prea pregătit să „ajute administrația în orice fel, inclusiv prin posibilitatea de a produce ventilatoare și alte echipamente”, a spus un purtător de cuvânt al companiei. „Am avut discuții preliminare cu guvernul SUA și analizăm fezabilitatea. Este vital ca toți să ne adunăm împreună pentru a ajuta țara să anticipeze această criză și să ieșim mai puternici ca niciodată.”

Elon Musk, CEO al producătorului de automobile Tesla și al companiei SpaceX, a declarat că își va direcționa companiile să producă ventilatoare, dacă este nevoie. „Vom face ventilatoare dacă există o penurie", a scris el zilele trecute, pe Twittter.

Experții sunt însă sceptici cu privire la reconvertirea producției. Directorul producătorului de ventilatoare Hamilton Medical, Jens Hallek, citat de BBC, a declarat că anumite componente necesare producției sunt foarte greu de pus în operă și necesită un personal înalt calificat, strict pentru acest domeniu.

Pe de altă parte, un oficial din Departamentul apărării din Statele Unite a declarat recent pentru Washington Post  că o fabrică de mașini ar avea nevoie de cel puțin un an pentru a trece la producția de ventilatoare.