Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vârstnicii, ajutați de voluntari la cumpărături. Unde pot suna pentru a le primi acasă

batrani.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

De mâine, persoanele peste 65 de ani nu mai au voie deloc să iasă din casă, a anunțat marți președintele Klaus Iohannis.  Până când autoritățile locale se vor mobiliza pentru a-i ajuta pe cei vizați de noile reglementări, o asociație a venit cu o inițiativă gratuită de livrare a produselor de strictă necesitate. „Cumpărături la ușa ta” ajută persoanele vulnerabile din București și județul Ilfov. 

Cumpărături la ușa ta a lansat numărul unic pentru preluarea solicitărilor:  0727. 03. 03. 03 ! Astfel, 20 de voluntari vor prelua apelurile între orele 8:00 și 21:00 și 10 echipe de livrare vor distribui cumpărăturile. Ei sunt primele echipe din rândul celor peste 200 de voluntari care și-au  manifestat disponibilitatea de a ajuta.

“Cumpărături la ușa ta” este o inițiativă voluntară care livrează la domiciliu persoanelor în vârstă sau nedeplasabile pachete de alimente de strictă necesitate, pentru ca mult mai mulți oameni să poată rămâne acasă, în siguranță. Serviciile noastre sunt disponibile în București și județul Ilfov și sunt gratuite dar costul cumpărăturilor se achită la livrare voluntarilor, conform bonului de casă. Pentru comenzi sunt disponibile două tipuri de pachete de alimente perisabile și neperisabile, al căror conținut a fost pregătit în colaborare cu un medic.

“Perioada pe care o traversăm impune nevoia de a ajunge la cât mai multe persoane nedeplasabile astfel încât se pot comanda cel mult două pachete cu conținut prestabilit și maximum cinci articole suplimentare. Voluntarii noștri respectă cu strictețe condițiile de igienă și prevenție împotriva contaminării cu coronavirus. Dacă vârsta, starea de sănătate sau alte circumstanțe vă împiedică să vă deplasați la cumpărături sau aveți rude, prieteni sau cunoștințe, care ar avea nevoie de aceste servicii, vă rugăm sa le faceți cunoscută aceasta inițiativă”, potrivit unui comunicat de presă.

Sunt rugați însă să apeleze acest numar doar cei care au cu adevărat nevoie de ajutor. Fără panică, transmite coordonatorul campaniei, Marian Rădună. 

Peste 200 de voluntari pun în mișcare operațiunea prin care cumpărăturile ajung la ușa persoanelor aflate la risc de infectare cu noul coronavirus.

Telefonul Vârstnicului - 0800-460-001- deschide noi servicii în contextul crizei determinate de coronavirus.  

Persoanele vârstnice pot acest număr pentru consiliere psihologică și sprijin emoțional, cât și pentru plasarea de comenzi cu livrare la domiciliu. Telefonul Vârstnicului este o linie  linie telefonică gratuită și confidențială dedicată vârstnicilor din toată țara, accesibilă din orice rețea, disponibilă de luni până vineri în intervalul orar 8–20, și sâmbăta în intervalul 8-16.

Pentru a respecta măsura de izolare, a evita deplasările și locurile aglomerate, peste 20 de voluntari vin în sprijinul vârstnicilor și fac pentru aceștia cumpărături online. Prin Telefonul Vârstnicului, vor fi preluate și plasate comenzi online pentru produse alimentare și bunuri de strictă necesitate, cu livrarea și plata acestora prin curier la domiciliul vârstnicilor.  Acest demers vine pe fondul în care accesul persoanelor vârstnice la internet este limitat, iar competențele lor digitale sunt reduse. Telefonul Vârstnicului este un proiect al Fundației Regale Margareta a României, lansat în 2015.