Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus | Psihologul Daniel David la RFI: Un răspuns nesănătos în fața izolării ar fi să catastrofăm

Coronavirus psiholog Daniel David izolare catastrofam.jpg

Daniel David: Noile măsuri sunt foarte binevenite (Sursa foto: site-ul Facultății de Psihologie)
Daniel David: Noile măsuri sunt foarte binevenite (Sursa foto: site-ul Facultății de Psihologie)

Persoanele care au interpretări iraționale vizavi de izolarea provocată de coronavirus ar putea dezvolta probleme legate de furie, agresivitate, panică, anxietate și riscă să aibă stări depresive, atrage atenția la RFI psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, după noile restricții impuse de autorități. El spune și care ar fi ”răspunsul rațional”.

Carantina anunțată marți de autorități pe fondul coronavirusului este o măsură binevenită, spune psihologul Daniel David: ”Mie mi se par foarte binevenite (măsurile), în logica strategiei pe care a ales-o Guvernul, adică Guvernul a ales o strategie de reacție agresivă împotriva epidemiei sau pandemiei, cum vrem s-o numim și atunci în această logică aceste măsuri sunt foarte bune. Au început cu recomandări, recomandările au fost implementate de foarte mulți oameni, însă este adevărat, unii nu le-au luat în serios, unii nu le-au înțeles bine, iar alții au dificultăți, pur și simplu, de autocontrol și de autodisciplină”.

El precizează că atunci când izolarea se transformă într-un factor stresant, este alegerea fiecăruia dacă se raportează la ea într-o manieră rațională sau irațională: ”Totuși, să nu uităm că starea de urgență a fost declarată de o săptămână, deci nu suntem izolați de săptămâni sau de luni în casă și atunci hai să vedem cu realism ceea ce se întâmplă. Deocamdată, lucrurile nu sunt atât de complicate, n-avem de ce să nu tolerăm ceea ce s-a întâmplat (...). Sigur că dacă perioada va dura mai mult, izolarea s-ar putea transforma într-un factor stresant, dar și atunci este alegerea noastră cum să ne raportăm la ea, adică dacă să ne raportăm într-o manieră rațională sau irațională, adică să avem răspunsuri sănătoase sau nesănătoase”.

 

Răspunsul nesănătos

 

Daniel David spune că ”un răspuns nesănătos ar fi un răspuns în care vedem izolarea ca și cum n-ar fi trebuit să se întâmple, adică interpretată rigid, nu putem concepe că suntem supuși acestui lucru, catastrofăm, e groaznic și catastrofal, nu avem toleranță, nu poți suporta și atunci dacă ai aceste interpretări iraționale, vei dezvolta probleme legate de furie, agresivitate, panică, anxietate, unii stări depresive și așa mai departe”.

 

Răspunsul rațional

 

Psihologul atrage atenția că ”alternativa rațională nu este să fii calm și liniștit. Atunci când te confrunți cu un stresor, calmul, liniștea nu te ajută, tu trebuie să fii motivat să lupți cu stresorul respectiv. Dar alternativa este să ai o gândire flexibilă, ar fi de dorit să nu se întâmple, dar dacă s-a întâmplat, hai să vedem cu ne adaptăm la această situație, este rău, dar răul nu este totuși o catastrofă, că nu suntem în mijlocul unui război, Doamne ferește, să avem toleranță la frustrare, în sensul că atâta timp cât fenomenul există, hai să recunoaștem că există și să încercăm să ne adaptăm la el. Dacă vei avea acest stil de gândire flexibilă, nu catastrofică și cu toleranță la frustrare, reacțiile tale vor fi de tip îngrijorare, dar nu panică, nemulțumire, dar nu furie și agresivitate, poate stări de tristețe, dar nu stări de depresie, iar aceste emoții de îngrijorare, de nemulțumire s-ar putea să te ajute să te adaptezi mai bine, să cauți soluții la problemele practice pe care le ai și așa mai departe”.

 
Daniel David, despre carantina pe fondul coronavirusului