Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COVID-19 | Apel al medicilor de la Spitalul CF Timișoara: Avem nevoie de echipamente și materiale sanitare

Apel pe Facebook al medicilor de la Spitalul CF Timișoara, spital care, spun aceștia, va fi transformat în unitate COVID-19 atunci când Spitalul de Infecțioase din oraș va avea toate paturile ocupate.  Este nevoie de combinezoane, măști speciale, ochelari de protecție, viziere, de ventilatoare, materiale sanitare și consumabile.

Avem mare nevoie de implicarea comunității, atat pentru protecția pacientilor dar și a angajaților și a familiilor acestora, spune la RFI, medicul radiolog Bogdana Pătrașcu, unul dintre fondatorii Asociației Împreună pentru Spitalul CF Timișoara.

 

Rep. Am văzut postarea de pe Facebook prin care cereți ajutorul comunității pentru a putea ajuta pacienții, dar și angajații spitalului CF Timișoara în lupta cu COVID 19. Înainte de a vă întreba ce vă lipsește în momentul acesta din spital, aveți vreun pacient depistat pozitiv în spital?

Dr. Bogdana Pătrașcu: Nu, în acest moment nu avem niciun pacient despistat pozitiv cu COVID 19 în spital. Însă, în momentul în care spitalul de infecțioase Victor Babeș Timișoara va fi plin, pacienții cu noul coronavirus vor fi internați la spitalul Clinic CF Timișoara. În primul rând avem nevoie de echipamente de protecție, de măști FFP 3, de combinezoane, de ochelari de protecție, de viziere. Cam asta ar fi baza echipamentului de protecție. Ne e foarte greu. Deși sunt comandate de spital, nu vin. Nici măcar noi nu putem să comandăm prin asociația spitalului pentru că nu mai găsim distribuitori care să aibă aceste materiale pe stoc.

Rep: Dezinfectanți aveți?

Dr. Bogdana Pătrașcu: Da, am primit de la un ONG din Timișoara 100 de litri de clor gratuit. Iar dezinfectant de suprafețe sau de mâini am comandat prin asociația de pacienți și urmează să le primim.

Rep: Ați spus că ați primit asigurări de la conducerea spitalului că au fost comandate aceste medicamente și materiale. Vi s-a spus și când vor sosi?

Dr. Bogdana Pătrașcu: Nu, nu știm când vor sosi. Nu știe nici direcțiunea când vor sosi. Astăzi, s-au distribuit către personalul spitalului 400 de măști simple, chirurgicale. Nu știu cât de mult o să ajungă. Încercăm și noi prin Asociația Spitalului Clinic CF Timișoara să facem o comandă de măști, astfel încât să fie o soluție tampon până urmează să vină comenzile făcute de spital.

Rep: Ați spus că spitalul va prelua pacienții care nu vor mai avea loc la Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeș". Ce se întâmplă dacă aceștia vor apărea în următoarele zile? Ce faceți în lipsa echipamentelor și materialelor?

Dr. Bogdana Pătrașcu: Ce fac și celelalte spitale din țară, improvizăm. Nu știu exact ce vom face. Evident că în acest moment nu suntem pregătiți pentru a primi pacienți cu COVID 19. De asemenea, mă gândesc ce vom face cu programul național pe care îl avem în desfășurare la Spitalul Clinic CF Timișoara pentru că în luna aprilie avem programați trei pacienți cu doza patru de tratament pentru tratarea amiotrofiei spinale, în condițiile în care casa de asigurări nu recomandă întreruperea programului național în acest context epidemiologic. Probabil că acești pacienți nu vor mai putea primi doza de medicament dacă internăm pacienți cu COVID 19.

Rep: E posibil ca spitalul CF să devină spital COVID?

Dr. Bogdana Pătrașcu: Sigur, în momentul în care Spitalul de boli infecțioase Matei Balș Timișoara va fi la capacitate maximă, pacienții confirmați cu COVID vor veni la noi.

Rep: Am aflat că ați cumpărat cu banii dumneavoastră mai multe produse și nu sunteți singurul medic și singurul cadru medical din spital care a  cumpărat. Puteți să îmi spuneți despre ce evorba?

Dr. Bogdana Pătrașcu: Da, a fost un moment în care nu am mai avut în spital echipamente de protecție nici măcar de bază, de exemplu mănuși și măști chirurgicale simple, datorită crizei din România a acestor echipamente de protecție. Deși spitalele au făcut comenzi și au urmat procedurile, furnizorii nu le au în stoc. Atunci, am căutat și am găsit la suprapreț. Din banii mei, dar mai ales din banii asociației Împreună pentru Spitalul clinic CF Timișoara, am reușit să comandăm diverse echipamente de protecție. De exemplu, astăzi am primit o comandă de cinci cutii de mănuși. Încercăm să reușim să primim și o comandă de măști, deși prețul acestora este mult mai mare decât acum o lună, de exemplu. Dar nu avem de ales. Trebuie să ne comandăm.

Rep: Care este îndemnul dumneavoastră pentru comunitate?

Dr. Bogdana Pătrașcu: Aș vrea să le mulțumesc în numele meu și al colegilor mei tuturor persoanelor care au donat pentru Spitalul Clinic CF Timișoara prin asociația noastră. În acest moment s-au strâns aproximativ 6.000 de lei. Îi sfătuiesc pe toți care pot să facă în continuare donații pentru că sistemul sanitar din România este și va fi depășit de situație pe măsură ce zilele trec. Încercăm să facem tot posibilul să asigurăm echipamente de protecție atât pentru pacienți, cât și pentru noi, astfel încât situația să fie sub control.

Rep: Și un mesaj pentru autorități aveți?

Dr. Bogdana Pătrașcu: Da, aș vrea să găsească o soluție pentru cei trei pacienți care trebuie să vină la noi în luna aprilie pentru cea de-a patra doză de tratament pentru amiotrofiea spinală. Mi-aș dori să facă tot posibilul să avem de echipament de protecție. Și noi suntem oameni și avem familii la rândul nostru și avem copii acasă pe care trebuie să îi protejăm. O să gândesc puțin în viitor, deși ne e tuturor greu să ne gândim la viitor în condițiile acestea, și sper că după ce lucrurile acestea vor trece, sistemul sanitar din România va arăta altfel și se va înțelege cât de important este să avem spitale în care să avem toate condițiile necesare, de la confortul hotelier până la medicamente și aparate medicale. 

 

Bogdana Pătrașcu, medic radiolog Spitalul Căi Ferate Timișoara, în dialog cu Mirela Dădăcuș