Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Direcțiile veterinare se implică în lupta cu coronavirusul

De vineri, 27 martie, se fac teste pentru depistarea coronavirusului și la Institutul de Diagnostic Sănătate Animală. Institutul pune la dispoziție infrastructura, iar testele vor fi procesate de medici umani, spune la RFI președintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Robert Chioveanu.

Potrivit estimărilor, aici ar putea fi realizate până la 200 de teste pe zi, doar la Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală  mai spune Robert Chioveanu.

Robert Chioveanu: Astăzi, colegii mei din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală împreună cu cei de la Spitalul Universitar de Urgență din București, în urma unui protocol de colaborare, efectuează testări în vederea detecției SARS COV2. Acești specialiști au primit probe de al colegii de la Spitalul universitar de urgență București, medici umani, împreună cu kiturile de diagnostic și fac această testare în vederea detecției SARS COV2.

Noi, ANSVSA, prin instituțiile din subordinea ANSVSA, ne-am exprimat disponibilitatea și intenția de a fi alături de colegii noștri medici umani din cadrul Ministerului Sănătății și să reușim împreună. Punem la dispoziție tot ce înseamnă laboratoare sanitare veterinare care dețin echipamente, platforme real time PCR pentru a efectua teste. Specialiștii în biologie moleculară din cadrul IDSA, care au fost instruiți pentru metoda de diagnostic la Institutul Matei Balș, împreună cu specialiști de medicină de laborator medici umani testează și implicit asigură personalului implicat în testarea de laborator toate cele necesare ca să obțină rezultate, inclusiv procesul de testare pentru detecția SARS COV2. 

Reporter: Cât de clare, cât de precise sunt aceste teste?

R.C: Kiturile sunt validate de medici umani în cadrul spitalelor. Aceste kituri de diagnostic sunt (lucrate) printr-un protocol de validare. Personalul medical uman din cadrul spitalelor a făcut protocolul de validare a metodelor. Ei asigură tot procesul de testare, supraveghere și validare a testării. Nu medicii veterinari fac acest proces, ci medicii umani virusologi, specialiști în medicină de laborator, care validează rezultatele și semnează buletinele de analize. Kiturile sunt disponibile și sunt conforme cu echipamentele noastre.

Aceste echipamente real time PCR detectează genomul viral. De exemplu, noi detectăm virusul pestei porcine africane, virusul gripei aviare. Același echipament, aceeași platformă noi o punem la dispoziție. În momentul de față noi punem la dispoziție spațiile necesare, spațiile care asigură un nivel de biosecuritate și echipamentele necesare.

Rep: Ce înseamnă asta? Înseamnă că se vor face mai rapid, mai multe teste?

R.C: Da, asta înseamnă. O dată ce de la noi se pun la dispoziție, colegii medici umani care vin și asigură supravegherea și validarea testărilor și rezultatele obținute, inclusiv semnarea buletinelor de analiză. Ne pun la dispoziție kituri și dacă astăzi am început cu un număr de probe, în funcție de kituri putem să realizăm chiar 150 – 200 de probe pe zi numai la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din cadrul Facultății de Medicină Veterinară. Apoi, putem să mergem la laboratoarele sanitar veterinare județene, unde deja au fost încheiate protocoale de colaborare.

La fel, colegii de acolo pun la dispoziție spațiul și echipamentele, aceste echipamente de diagnostic real time PCR, aceste platforme care sunt utilizate pentru a detecta prezența virusului.