Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Violența domestică în creștere din cauza izolării

violenta_domestica.jpg

Violență domestică
Pandemia de Coronavirus a exacerbat violența domestică
Sursa imaginii: 
https://www.thecanary.co/uk

Poliția britanică a avertizat că numărul persoanelor fie victime ale abuzurilor domestice va crește ca efect al unor măsuri menite să oprească răspândirea Coronavirusului. A fi blocat acasă din cauza distanțării sociale este o "perspectivă foarte descurajantă” pentru victimele abuzurilor domestice, a declarat Poliția din comitatul Leicestershire.

Detectivul Comisar șef Lucy Batchelor, șefa departamentuui abuzuri domestice din Leicestershire, a declarat: "Sunt vremuri fără precedent; niciodată nu am văzut astfel de măsuri impuse de guvern privind statul acasă."

"În timp ce combaterea răspândirii Coronavirusului este bineînțeles necesară, aceasta pune desigur unele persoane într-o poziție foarte vulnerabilă." a spus Batchelor

"Cu situația actuală, suntem conștienți cu acuitate de riscurile aflării în aceeași casă cu o persoană abuzivă pentru o perioadă lungă de timp.", a adăugat ea. 

Preocuparea pentru sănătate și pierderile de locuri de muncă pot, de asemenea, să sporească presiunea, determinând unii oameni să facă abuz pentru prima dată.

Se estimează că 1,6 milioane de femei și 786.000 de bărbați au suferit abuzuri domestice în Anglia și Țara Galilor în anul care încheiat în martie 2019, potrivit Office for National Statistics.

Iar în 2018, 173 de persoane au fost victime ale omorurilor legate de violența în familie, conform datelor obținute de BBC de la 43 de forțe de poliție din Marea Britanie.

Comisarul Batchelor a spus că oamenii ar trebui să sune la 999 în caz de urgență așa cum fac de obicei, dacă sunt victime sau martori ai violenței domestice.

Organizația de caritate Women's Aid a publicat sfaturi privind siguranța, care includ păstrarea în permanență a unui telefon mobil.

"Victimele ne spun că se simt nesigure în perspectiva de a fi izolate în casă cu agresorul lor", a spus Women's Aid.

"Unele servicii de asistență locală din comunitate pot fi suspendate temporar. Aceasta înseamnă că unele victime se vor simți deosebit de izolate."

Recrudescență pe întreg mapamondul

Blocarea și auto-izolarea în casă a dus la sporirea actelor de violență domestică în numeroase țări. 

În provincia Hubei, inima focarului inițial de coronavirus, violența domestică raportată poliției a crescut de peste trei roi într-un singur județ în timpul blocajului din februarie, de la 47 anul trecut la 162 anul acesta, au declarat activiștii sociali mass-mediei locale.

Secție de poliție din provincia Valencia
Un bărbat s-a predat la o secție de poliție din provincia Valencia, Spania, după ce și-a ucis soția în fața celor doi copii ai lor

"Estimăm că a existat o creștere de 40% sau 50%”, a declarat Adriana Mello, judecătoare din Rio de Janeiro, Brazilia, specializată în violență în familie. "Trebuie să rămânem calmi pentru a rezolva această dificultate cu care ne confruntăm acum.” a spus judecătoarea, citată de cotidianul londonez The Guardian.

Guvernul regional al Cataloniei a declarat că apelurile la asistență au crescut cu 20% în primele zile ale perioadei de blocaj; în Cipru, apelurile către o linie fierbinte similară au crescut cu 30% în săptămâna după 9 martie, când insula a avut primul caz confirmat de Coronavirus.

În Italia, activiștii pentru drepturile femeilor au spus că apelurile către linii de asistență au scăzut brusc, dar în schimb au primit multe mesaje text și e-mailuri disperate.

"Unul dintre mesaje provenea de la o femeie care s-a închis în baie și a scris ca să ceară ajutor”, a declarat Lella Palladino, de la EVA Cooperativa, un grup pentru prevenirea violenței împotriva femeilor. "Cu siguranță, există o urgență copleșitoare în acest moment. Există mai multă disperare, deoarece femeile nu pot ieși. ”

În Spania - unde regulile de blocare sunt extrem de stricte și multe persoane sunt amendate pentru încălcarea lor - guvernul le-a spus femeilor că nu vor fi amendate dacă pleacă de acasă pentru a raporta abuzuri.

Dar, pe 19 martie, s-a înregistrat prima fatalitate a violenței domestice de când a început blocarea în casă cu cinci zile mai devreme, când o femeie a fost ucisă de soțul ei în fața copiilor lor în provincia Valencia.

În Germania, liderul parlamentar al Verzilor, Katrin Göring-Eckardt, a declarat săptămâna aceasta că se teme pentru viața a mii de femei blocate cu parteneri violenți și a solicitat guvernului să deblocheze bani pentru refugii.

"Spațiile din refugii pentru femei sunt insuficiente chiar și în perioadele normale”, a declarat ea în mass-media germană și a cerut autorităților să ia în considerare transformarea hotelurilor și a pensiunilor goale și să suspende condițiile de părăsire a casei pentru femeile vulnerabile.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ