Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 10.000 de morți în Italia, deja în doliu. Premierul deplânge ”inerția” UE

italia_cosmar.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

 Italia a trecut, sâmbătă, de un nou prag psihologic: peste 10.000 de persoane au murit din cauza coronavirusului. Doar în ultimele 24 de ore au fost 889 de victime. Sunt confirmate 92.472 de persoane care sunt infectate cu noul COVID-19.

 

Corriere della Sera notează că de la începutul epidemiei sunt și 12.384 de persoane vindecate. Cea mai afectată continuă să fie regiunea Lombardia, cu peste 39.000 de cazuri, urmată de Emilia Romana, cu aproape 12.300, Veneto – aproape 8.000 de cazuri confirmate și Piemonte – peste 7.600.

Între cazurile noi se numără și cel al unii oficial care locuieşte la Hotelul Domus Santa Marta, reşedinţa papei Francisc, fapt conformiat sâmbătă de reprezentanții Cetății Sfinte. Toţi cei care s-au aflat în contact direct cu persoana bolnavă sunt testaţi. Papa Francisc nu este inclus în acest grup. Bărbatul a fost internat într-un spital din zona Romei. Până sâmbătă, peste 170 de persoane care locuiesc la Vatican au fost testate, iar şase dintre ele suferă de COVID-19.

Reprezentanţii Vaticanului au subliniat că suveranul pontif „nu este inclus” în grupul persoanelor testate pozitiv şi nici „cei mai apropiaţi colaboratori ai săi”. Aceștia au mai informat, sâmbătă, că reşedinţa a fost dezinfectată, potrivit ncronline.org.

După alegerea sa ca Papă, în martie 2013, Francis a ales să locuiască la Hotelul Santa Marta, în loc să se mute în palatul apostolic. Locuieşte la etajul al doilea al clădirii, iar accesul în acea zonă este restricţionat. De la izbucnirea epidemiei, Papa a renunţat la obiceiul său de a lua masa cu alţi oaspeţi la cafeneaua hotelului. Mesele îi sunt aduse în prezent în cameră.

Totuşi, Suveranul Pontif a continuat să aibă audienţe cu diverşi oficiali, iar, sâmbătă, s-a întâlnit cu cardinalul Marc Ouellet, şeful Congregaţiei Episcopilor, şi cu primarul Romei, Virginia Raggi.

În acest context, premierul italian Giuseppe Conte spune că ''întregul edificiu european riscă să-şi piardă raţiunea de a fi'' dacă Uniunea Europeană va comite ''erori tragice'' în faţa pandemiei de coronavirus. Într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul Il Sole 24 Ore, citat de AFP, Conte a spus că Uniunea Europeană ar trebui acum să lanseze  un mare plan, un ''European Recovery and Reinvestment Plan'' (plan european de redresare şi investiţii), care să susţină şi să relanseze economia europeană în întregime''.

Făcând referire la eşecul summitului european desfăşurat joi prin teleconferinţă, premierul italian a spus că a fost vorba despre ''mai mult decât un simplu dezacord, a fost o confruntare dură şi directă'' cu cancelarul german Angela Merkel, ''pentru că noi trăim o criză care provoacă un mare număr de victime în rândul concetăţenilor noştri şi o recesiune economică severă'', a argumentat premierul italian.

La summitul de joi, ţările nordice, în frunte cu Germania şi Olanda, au respins ideea creării de "coronabonduri", obligaţiuni emise în comun de guvernele din zona euro pentru a ajuta la combaterea crizei provocate de pandemie. La ora actuală, ''în Italia, precum şi în alte state membre suntem constrânşi să facem alegeri tragice'', a continuat Giuseppe Conte în interviul pentru Il Sole 24 Ore. ''Eu reprezint o ţară care suferă mult şi nu-mi pot permite să tergiversez'', a insistat el, în timp ce în Italia peste 9.000 de oameni au murit până în prezent din cauza coronavirusului, cu un record zilnic de 969 de decese înregistrat vineri.

''Trebuie să evităm să facem alegeri tragice în Europa. Dacă Europa nu se ridică la înălţimea acestei provocări fără precedent, întregul edificiu european riscă să-şi piardă în ochii propriilor noştri cetăţeni raţiunea de a fi'', crede premierul italian.