Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Două teste care ar putea indica evoluția epidemiei

test_coronavirus.jpg

Test Coronavirus
Două teste Coronavirus ar putea ajuta la predicția modului de răspândirea a infecției
Sursa imaginii: 
Abbott Laboratories/EPA

Cercetători britanici au ajuns la concluzia că două teste existente la ora actuală ar putea da indicii cu privire la modul de răspândire al Coronavirus (Covid-19), scrie cotidianul The Guardian. Numărul lor este însuficient, ca și al personalului calificat ca să-l efectueze.

Unul dintre teste detectează infecțiile anterioare, celălalt găsește încărcătura virală prezentă - dar la ora actuală există un deficit de personal instruit să le îndeplinească.

Cercetătorii au dezvăluit că numai prin implementarea unor programe controlate cu grijă, care utilizează două seturi de test Covid-19 foarte diferite, va putea prezice modul în care boala va afecta Marea Britanie.

Oamenii de știință au subliniat necesitatea de a înțelege, cât mai repede posibil, unde și când apar noi cazuri de infecție. În același timp, este esențial să se identifice persoanele care au fost deja infectate, posibil fără să-și dea seama, pentru ca oamenii de știință să poată înțelege comportamentul bolii în lunile următoare. Două teste diferite ar putea atinge aceste obiective separate.

Pentru a-i localiza pe cei din prima categorie - nou-infectați - personalul medical trebuie să utilizeze un test de reacție în lanț al polimerazei (PCR), care poate găsi particule virale la o persoană. Testul localizează o anumită secvență de gene coronavirus și crează mai multe copii care pot fi apoi ușor detectate.

Pentru a identifica cei care au fost deja infectați și care ar trebui acum să fie imuni de reinfecție, medicii trebuie să utilizeze un test care arată anticorpii generați ca răspuns la o infecție anterioară cu Covid-19.

Andrew Preston, de la Universitatea Bath, a spus că testul PCR a fost, în sine, foarte eficient pentru detectarea virusului, dar că eficacitatea depindea de cât de bine au preluat mostrele de la pacienți, din nas și din fundul gâtului.

"Dacă virusul nu este preluat pe tampon, rezultatul va fi negativ. Astfel, depinzând de cât de eficient este prelevat tamponul și cantitatea de virus prezentă în locurile de eșantionare, va determina dacă virusul este detectat de la o persoană infectată", a spus el.

Milioane de teste

Mai multe teste urmează să fie efectuate, după anunțul ministrului Michael Gove potrivit căruia lucrătorii de asistență medicală din Anglia vor fi testați începând cu acest sfârșit de săptămână, în primul rând medici și asistente medicale esențiale.

Test Covid-19
Guvernul britanic dorește testarea a milioane de oameni
Sursa imaginii: 
Claudio Rampinini / Alamy Stock Photo

Cu toate acestea, există un deficit de mașini PCR, de personal instruit să le utilizeze și, cel mai îngrijorător, de reactivi necesari pentru a le folosi. Acest lucru va limita efectuarea testelor.

Testul PCR va fi utilizat pe măsură ce boala continuă să se răspândească în acest an, dar în următoarele câteva luni vor fi introduse testele de anticorpi. Guvernul a anunțat că va cumpără 3,5 milioane astfel de teste, care sunt acum evaluate la Universitatea Oxford.

"Testarea oamenilor din toată țara pentru a afla dacă au fost infectați de Covid-19 ne va spune exact cum se comportă boala”, a spus profesorul Adam Finn, de la Universitatea Bristol.

"Acest lucru va crea certitudine despre unde ne aflăm și despre măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a limita răspândirea virusului. În prezent suntem în beznă. Asta ar trebui să înceteze odată ce testul anticorpilor funcționează. ”, a adăugat el. 

Ultimele date oficial arată că în Regatul Unit 19522 de persoane au testat pozitiv cu Coronavirus și dintre acestea 1228 au decedat. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ