Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus: marea provocare pentru sistemele sanitare

spital.jpg

Coronavirus: marea provocare pentru sistemele sanitare
Coronavirus: marea provocare pentru sistemele sanitare
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Într-o singură lună, Italia a înregistrat peste 10.000 de morți de coronavirus și aproape 100.000 de cazuri. Sistemul de sănătate italian, considerat unul dintre cele mai performante din Europa, nu a mai făcut față numărului mare de pacienți mai ales în regiunea Lombardia, cea mai afectată din țară. Provocarea cea mai mare au fost dotările și în cele din urmă confruntarea cu lipsa locurilor în terapie intesivă. Și atunci regiunile au început să amenajeze de la zero noi spitale destinate în totalitate pacienților cu Covid-19.

Aproape 28.000 de persoane infectate cu coronavirus sunt internate în spitalele din Italia. Dintre acestea, circa 4.000 sunt în terapie intensivă. La începutul crizei, în urmă cu o lună, Italia dispunea de 5.090 de locuri în terapie intensivă, mai mult decât Franța sau Spania, dar mai puține decât Germania, ceea ce reprezintă 12,5 paturi la 100.000 de locuitori. Numărul total de locuri din spitale era de 190.000, potrivit unei Statistici a Serviciului Sanitar Național care face referire la anul 2017. Tendința ultimilor 25 de ani arată că în Italia multe structuri sanitare publice au fost închise, în timp ce altele private au apărut. Se estimează că în 10 ani au fost închise circa 200 de structuri și au diparut 25.000 de locuri în spitale.
 
Fondurile alocate sistemului sanitar au scăzut în ultimii anii, ajungând la circa 6,6% din PIB. Cu toate acestea, sistemul sanitar din Italia este considerat unul dintre cele mai bune din Europa. Însă, răspândirea virusului în ritm alert a pus  în  genunchi sistemul  în Nordul Italiei, iar spitalele din Bergamo sau Brescia au ajuns pe punctul de a nu mai face față. Locurile la terapie intensivă - care erau destinate și pacienților cu alte boli - s-au dovedit a fi insuficiente. Fără oxigen, pacienții ajunși în stare gravă nu pot fi salvați. Măsurile restrictive care s-au luat în Italia privind circulația persoanelor și carantina forțată la domiciliu au fost gândite pentru a opri răspândirea  coronavirusului și pentru a da timp sistemului sanitar să se organizeze. Situația în spitale a devenit critică, secții întregi și-au restrâns activitatea doar pentru cazurile de Covid-19.
 
Autoritățile regionale au înțeles că opțiunea cea mai sigură este amenjarea de spitale temporare destinate în totalitate cazurilor de  coronavirus. Din donații, voluntariat și ajutoare venite din unele țări cum ar fi SUA, China sau Rusia - la Bergamo și Milano vor fi gata noi spitale în această săptămâna. În doar opt zile la Bergamo a fost amenajat un spital cu  142 locuri din care 72 în terapie intensivă. Și la Milano a fost amenajat în Palatul Expozițiilor un spital care poate avea până la 300 de locuri din care 53 în terapie intensivă. La Roma, unde situația nu este critică  au fost deja dotate 4 spitale doar pentru a primi pacienții cu Covid-19. În lupta cu coronavirus - care a răpus până acum peste 10.000 de persoane - plătesc cu prețul vieții medicii și personalul medical. Federația Ordinelor Medicilor din Italia anunță că peste 50 de medici au murit și 6.400 de cadre medicale sunt infectate. Cu toate că sunt în prima linie în bătălia cu coronavirus, medicii sunt deseori dezarmați din lipsa materialelor de protecție. Deși ar trebui să fie primii testați pentru coronavirus, acest lucru nu se întâmplă mereu.  Situația diferă de la o regiune la alta. Ziarul Corriere della Sera scrie că deși unii medici au fost confirmați pozitivi au continuat să lucreze pentru că era nevoie de ei, cu efecte dramatice în ceea ce privește răspândirea coronavirus.
 
Din Roma, Mihaela Iordache pentru RFI.