Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid-19: În New York, în ultimele zile, moartea lovește o dată la 10 minute

sua.jpg

Președintele american Donald Trump salută echipajul navei spital Comfort.
Președintele american Donald Trump salută echipajul navei spital Comfort.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kevin Lamarque

În Statele Unite, președintele Trump a anunțat ieri prelungirea până la 30 aprilie a stării de urgență epidemiologică.Multiple modele predictive arătau că, în absența restricțiilor, numărul contagiunilor ar fi putut atinge 2,2 milioane. Ieri a aterizat pe aeroportul Kennedy din New York un avion al firmei  logistice UPS având la bord tone de echipamente de protecție din China.  Este zborul inaugural al Proiectului Pod Aerian,  la care va participa și compania FedEx și în cadrul căruia se preconizează până la 50 de zboruri de aprovizionare zilnic. Centrul de Control al Maladiilor Transmisibile a aprobat în procedură simplificată,  un test conceput de firma Abbott care dă rezultate în cinci minute. 1.100 de pacienți sunt supuși unui tratament experimental cu o combinație de hidroxiclorochină și zitromicină la New York, epicentrul epidemiei, unde Agenția Federală pentru Situații de Urgență a convertit în timp record, patru zile, Centrul Expozițional Javits într-un spital cu 2.900 de paturi, iar o organizație caritabilă creștină ridică un spital de campanie cu 68 de paturi în Parcul Central, peste drum de spitalul Mt. Sinai.

Corespondență din SUA de la Radu Tudor:

 

 

În New York, în ultimele zile, moartea lovește o dată la 10 minute.

222 de victime de vineri până sâmbătă, aproape triplul deceselor din precedentele 24 de ore. Totalul cazurilor zonei metropolitane se ridică la peste 30.700, iar statul New York număra până ieri peste  53.300.
 
"E foarte greu. Știi că familia, prietenii, colegii sau vecinii suferă și uneori mor, dar nu le poți fi alături", nota Mara Gay, editorialistă la New York Times, într-un întunecat portret al metropolei pustiite de molimă. Se suferă în singurătate, se moare în singurătate și de multe ori anonimat, se pleacă pe ultimul drum în singurătate. Spitalele gem, cozile la testare și triaj se întind pe sute de metri sub biciul ploii și angoasei.
 
"Ne aflăm, poate, la 21 de zile de piscul pandemiei. Adunăm, de unde putem, echipament de protecție. Primele pe listă, ventilatoarele. Am făcut comenzi pe tot globul ca să avem destule. Avem nevoie, pentru apogeul anticipat, de 40.000 de paturi în terapie intensivă. Agenția Federală pentru Situații de Urgență și Garda Națională lucrează la patru centre de urgență cu 4.000 de paturi și așteptăm aprobare pentru alte patru spitale temporare", preciza guvernatorul  Andrew Cuomo de la Pavilionul Expozițional Javits, transformat practic peste noapte în infirmerie. 
 
Navele-spital Mercy și Comfort, cu 1.000 de paturi fiecare, au ancorat vineri și ieri în rada portului San Pedro-Los Angeles și respectiv New York.
 
Guvernatorul New York-ului nu este singur în bătălia pentru echipament și teste.
 
90% dintre primari  se plâng de penurie de măști, 85% deplâng absența ventilatoarelor în cantități suficiente.  Stocul strategic creat la sfârșitul anilor 1990 și gospodărit acum de Agenția pentru Situații de Urgență,  după ce aparținuse, până la mijlocul acestei luni, de Ministerul Sănătății, răspunde capricios și uneori tardiv. Florida, cu un guvernator apropiat de Trump, a primit în trei zile tot ce a comandat, Massachusetts s-a ales cu 17%, iar Maine cu doar 5% din numărul măștilor cu filtraj N95 pe care le-a dorit. "Poziția Casei Albe e greu de înțeles", rezumă guvernatorul Democrat al Wisconsin-ului, Tony Evers.
 
"Se vehiculează, în unele locuri, cifre care, am impresia, sunt mai mari decât ce va fi nevoie. Nu cred că-s necesare 40.000 sau 30.000 de ventilatoare.  Te duci la un spital mare - uneori au două ventilatoare. Dintr-o dată, au nevoie de 30.000?" se mira liderul lumii libere care,  când nu e dubitativ, e insultător, selectiv, la adresa guvernatorilor care nu-i arată suficientă "recunoștință" sau  îndrăznesc să critice public bizareriile intervenției federale.
 
"Problemele noastre au fost exacerbate de faptul că guvernul federal nu ne trimite ce avem nevoie. Tocmai am primit partea noastră din rezervă strategică. Pentru un singur spital, alocația de echipament personal de protecție a fost următoarea: 747 de măști N95, 204 combinezoane,  4.467 perechi de mănuși și 54 de vizoare. Cu excepția măștilor, ajunge doar pentru un singur schimb la acel spital. Au avut luni de zile ca să planifice, și iată rezultatul", detalia guvernatoarea statului Michigan, Gretchen Whitmer, una dintre țintele preferate ale bruftuielii trumpiene. Michigan raportează peste 4.658 de cazuri, cu 1.001 noi pozitivi și 19 decese de vineri până sâmbătă.
 
Cu un Trump imprevizibil și concentrat pe soarta sa electorală, cu o birocrație federală care se supune, în general, voinței liderului,  și cu reacții anti-pandemice uneori politizate la nivel statal, autoritățile locale au în aceste zile o grea povară în plus. În Bristow, statul Oklahoma, șeful inspectoratului sanitar, epidemiologul Mark Brandenburg, a impus, încă de la mijlocul lunii februarie, măsuri restrictive imitate și de alte primării, deși guvernatorul Republican, Kevin Stitt, s-a opus multă vreme închiderii de școli, restaurante și antreprize ne-esențiale. În Mississippi, guvernat de un fundamentalist care nu crede în știință, Tate Reeves, inițiative locale anti-contagiune au fost contramandate, iar unii primari, precum cel din Golfport, s-au simțit împuterniciți să adopte o poziție de expectativă potențial fatală. Golfport este la doar o oră cu mașina de scena celui mai mare eșec anti-pandemie al Administrației, New Orleans în statul Louisiana. Primul caz a fost diagnosticat acolo pe 9 martie, la 13 zile după Carnaval. Statul are acum peste 3.320 de cazuri, orașul cea mai mare rată a mortalității pe plan național. "Contează cine conduce țara", observa primarul LaToya Cantrell. "Am ținut Carnavalul pentru că guvernul federal nu ne-a avertizat în privința pandemiei".
 
"În perioada tranziției am petrecut mult timp expunându-le celor din Administrația Trump ce-i de făcut în caz de pandemie.  Am creat, înlăuntrul Casei Albe, o structură antiepidemică; Trump a desființat-o. La începuturile acestei crize, eu și alții am recomandat să se trimită experți în China ca să știm ce se întâmplă. Nu numai că n-a făcut-o, l-a retras pe singurul nostru oficial cu misiune anti-pandemie. Cred că Trump de la început n-a luat lucrurile în serios", puncta Joe Biden, vice-președinte într-un Executiv, Obama, care în 2016 pregătise, întru luminarea succesorilor, un punctaj epidemiologic pe 69 de pagini bazat pe o bogată experiență și o considerabilă expertiză.
 
Primul caz pe teritoriul Statelor Unite, un bărbat de 35 de ani întors din Wuhan, a fost diagnosticat la 20 ianuarie, în aceeași zi cu primul caz din Coreea de Sud.  70 de zile  și 357.896 de teste mai târziu, Coreea de Sud are 91 de noi cazuri. America avea ieri 9.516 cazuri noi și un total de peste 139.000.
 
Pe 22 ianurie, două zile după semnalarea primului caz, Donald Trump apărea la televiziunea CNBC ca să se laude că e stăpîn pe situație.  " O singură persoană, venită din China. Totul va fi în ordine".   La 27 ianuarie doi foști oficiali ai Administrației Trump, Scott Gottlieb  și Luciana Borio,  recomandau, într-un articol de opinie publicat  în Wall Street Journal și intitulat Acțiune Imediată pentru Prevenirea unei Pandemii, colaborarea cu sectorul privat pentru urgentarea unui test-diagnostic.
 
Trump a așteptat până la 29 februarie.
 
O întârziere cu consecințe devastatoare. "Generații de-a rândul acțiunea Administrației Trump va fi studiată ca un exemplu de eșec dezastruos ", consideră Ron Klain, care în 2014 a coordonat riposta la epidemia de Ebola.
 
"Reacția guvernului la această calamitate națională a fost din nefericire prea lentă.  Luni, ani de-acum încolo  vor fi analize academice și anchete parlamentare pentru a înțelege  de ce nu s-a acționat mai devreme", anticipa ministrul Siguranței Interne între 2013 și 2017, Jeh Johnson.