Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Miracolele Covid19: unii bătrâni păcălesc virusul

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

In Italia o doamnă de 103 poreclită de doctori Highlander a ieșit din reanimare zilele trecute. Nu este singura. O alta persoană în vârsta, o belgiancă din Elveția a reușit această performanță la vârsta de  95 de ani și asta poate fiindcă a refuzat să fie ajutată de respirația artificială. 

Sunt micile povesti anecdotice ale crizei actuale: unii bătrâni supraviețuiesc în ciuda oricărei așteptări și infirmă observațiile științifice privind Covid19. 

Gertrude, 95 de ani, având o bronșită cronică, ajunge la spital într-un stadiu de deteriorare avansat. Fiica ei și nu numai ea, se așteaptă la o moarte iminentă. Gertrude, întrebată de reanimatori dacă ar accepta la o adică respirația artificială, spune că nu. Nu refuză actul medical din prudență ci din civism, se gândește că un om mai tânăr trebuie să beneficieze de un respirator artificial în locul ei:

Dar miracol, Gertrude nu doar că nu se simte mai rău, ci treptat învinge boala în ciuda antecedentelor medicale care erau considerate co -morbidități. Ea a avut totuși un tratament cu antibiotice și cu celebra clorochină, un modulator de imunitate a cărui utilizare în caz de Covid19 rămâne foarte controversată. 

Acum Gertrude s-a întors acasă și profită în grădină de soarele timid al acestei primăveri. 

Iată o poveste amuzantă și emoționantă în același timp, care din păcate nu constituie regula în această pandemie, ci excepția care o confirmă. 

Reanimatorii au observat că în Covid19 pacienții care ajung pe asistență respiratorie sunt deja condamnați, rata de supraviețuire fiind de 10% si asta indiferent de vârsta pacientului. Imposibil de spus, însă, dacă Gertrude a supraviețuit fiindcă a refuzat asistența respiratorie care – în funcție de momentul extrem de dificil de calculat al intubării – poate agrava unele cazuri. 

Cazurile disperate sunt însă mai toate acompaniate de alte morbidități, adică de antecedente medicale care împiedică din diverse motive lupta cu virusul. 

In Belgia însă se remarcă de două zile o încetinire a pandemiei reflectată prin înjumătățirea numărului de internări. Numărul deceselor rămâne însă mai mult sau mai putin același, în jur   pe zi, dar el reprezintă contaminările de acum 14 zile. Se pare însă că de la începutul perioadei de izolare a belgienilor, la jumătatea lunii martie, contaminările cunosc o lejeră scădere. 

Carantina a fost prelungită aici pâna în 18 aprilie, data la care s-ar fi terminat vacanța de Paste, dar ea va fi cu siguranță prelungită pâna în luna mai.  

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan