
Social
Asociațiile de proprietari: dezinfectanții din blocuri - pot fi prilej de fraude sau improvizații
disinfection-of-hands-4914856_19201.jpg

Autoritățile publice locale au obligația să monteze dispozitive cu dezinfectant la intrarea în blocuri și să dezinfecteze casa scării și lifturile. Potrivit ordonanței militare numărul 4, măsurile trebuie aplicate de marți, 31 martie și au ca scop limitarea răspândirii coronavirusului. În București, de exemplu, sunt circa 10 mii de asociații de proprietari, adică 12 mii de scări de bloc. Sunt o grămadă de elemente practice pe care nu știu cum o să le rezolve aparatul de stat sau primăria locală, spune la RFI, Radu Opaina, președintele Federațiilor Asociațiilor de Proprietari din România. În condițiile în care dezinfectantul e de negăsit pe piață, el îi îndeamnă la vigilență pe președinții de asociații:
În București sunt circa 10 mii de asociații de proprietari, cam 12 mii de scări de bloc. Măsura este anunțată cu o nuanță generală, fără să existe o organizare a acestei acțiuni, fără să existe o comunicare, fără să existe o pregătire prealabilă, logică și eficientă. Nu este așa ușor să vii doar să spui la radio și la televizor acest lucru. Pentru că e vorba de a contacta 10 mii de oameni cel puțin, pentru că în fiecare bloc există câte un reprezentant care trebuie să știe că în data de se prezintă cineva autorizat legal să faca treaba asta. Sunt o grămadă de elemente practice pe care nu știu cum o să le rezolve aparatul de stat sau primăria locală. (...)
Am discutat în parte, noi le-am transmis deja de vreo 10 zile un set de măsuri, un set de rguli pentru ca activitatea să meargă mai departe totuși. Au fost receptivi, au început să aplice, au început să lucreze așa cum le-am spus. În primul rând măsura de distanță, obligatorie, oriunde s-ar afla. Că sunt la casierie, că sunt pe scara scării, că sunt în lift este interzisă apropierea la mai puțin de doi metri. A doua măsură este interzisă discuția în grup sau discuția face to face, sau discuția aiurea-n tramvai care se practică la români de ani de zile. Al treilea aspect să fim atenți la ce se întâmplă pentru că în perioadele astea de criză apar tot felul de infracțiuni și tot felul de hoți și tot felul de șmecheri care încearcă să profite. (...) La blocuri, în general, casieriile sunt în cadrul unor camere, spații închise. Trebuie pusă la intrare o măsuță, o banchetă, un element de barieră. Și biroul, sau persoana care e înăuntru să stea undeva la 2-3 metri distanță de acel loc, de ușă. (...) Este interzis să circule cu liftul mai mult de o persoană. Celelalte să aștepte la rând, așa cum așteaptă lamagazin, la 2-3 metri distanță. A treia măsură să NU atingă cu mâna direct elementele comune, chiar și butoanele de la lift, balustradele și ușa de la intrare. Să folosească cotul, dosul palmei.
În condițiile în care dezinfectantul e de negăsit pe piață, Radu Opaina îi îndeamnă la vigilență pe președinții de asociații:
(...) Trebuie să vii cu aceste produse. Ti-ai asumat-o, trebuie să vii cu ele. De unde o să le aducă, cum o să le aducă, om vedea. Atenție că aici se pot petrece fraude sau infracțiuni. Pot apărea tot felul de așa ziși comercianți care vând materiale dezinfectante, primăriile, cum au ele darul de a-și face șpăgi și comisioane din astfel de ocazii, n-o să renunțe la acest mecanism. Și vor ajunge să dea cu tot felul de materiale care nu-s conforme procedurii sau necesității și-atunci e posibil să apară și probleme de altă natură în sistem. De aceea trebuie foarte mare atenție, acel președinte de asociație să fie la fața locului și să vadă ce se întâmplă când vin cei de la primărie când vor fi anunțați atenție! Pentru că trebuie să fie omul în cunoștință de cauză că se întâmplă ceva legal, corect și bun pentru viața lui.