Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus UK: Guvernul și rețelele sociale combat știrile false

stiri_false.jpg

Știri false
Sursa imaginii: 
Getty Images

Guvernul britanic a început o acțiune de combatere a știrilor false legate de epidemia de Coronavirus (Covid-19), pe care le consideră extrem de periculoase. Și rețelele sociale au anunțat că vor lua măsuri mai stricte de contracarare a fenomenului "fake news".

Un departament de răspuns rapid din cadrul cabinetului colaborează cu rețelele sociale pentru a elimina știrile false și conținutul dăunător.

Ministrul culturii, Oliver Dowden, a spus că acțiunea este necesară "pentru a stopa răspândirea falsurilor și zvonurilor, care ar putea costa vieți”. Departamentul de specialitate se ocupă de până la 10 incidente în fiecare zi.

Acesta va încerca să abordeze o serie de probleme online, cum ar fi "experți” falși care emit informații medicale false și infractorii care derulează escrocherii - așa numitul "phishing".

"Avem nevoie de oameni care să urmeze sfaturi medicale de specialitate și să rămână acasă, să protejeze Serviciul Național de Sănătate (NHS) și să salveze vieți.", a adăugat Dowden.

De asemenea, guvernul a relansat o campanie numită "Nu hrăniți bestia”, îndemnând publicul să se gândească cu atenție la ce distribuie online.

Marțea trecută, de exemplu, la câteva ore după ce guvernul a început să trimită texte care îndemna oamenii să rămână acasă, mai multe versiuni false ale mesajului au început să circule pe rețelele sociale.

Propunere de incriminare a dezinformării

Fostul președinte al comitetului parlamentar digital, cultură, mass-media și sport, Damian Collins, a cerut incriminarea prin lege a dezinformării cu bună știință cu privire la Covid-19.

Damian Collins
Deputatul Damian Collins propune ca dezinformarea intenționată cu privire la Coronavirus să devină delict penal
Sursa imaginii: 
Andy Hall/The Observer

"Contagiunea informațională în jurul Covid-19 este atât de periculoasă, deoarece există atât de multe lucruri necunoscute încât oamenii nu știu ce să creadă și tot timpul se întâmplă ceva, încât este foarte ușor ca zvonurile false să prindă și să se răspândească. “a spus Collins.

El este pe cale de a lansa un serviciu online, unde cetățenii pot posta capturi de ecran cu informațiile false legate de coronavirus care le-au fost trimise.

Rețelele sociale au anunțat și ele măsuri pentru a încerca să combată răspândirea dezinformării cu privire la Coronavirus.

Twitter a spus că va elimina conținutul care promovează afirmațiile neverificate, iar săptămâna trecută, Facebook, Google, Microsoft și Reddit au spus, de asemenea, că vor colabora cu guvernele în această privință și să îi ajute pe cei aflați în auto-izolare.