Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dodon, după ce i-a criticat pe moldovenii din diasporă, le promite curse charter în fiecare zi

După ce a criticat săptămâna trecută moldovenii din diasporă pentru simplu fapt că vor să revină în țară, în această perioadă, iată că luni, președintele moldovean, Igor Dodon s-a arătat dispus să-i ajute. Șeful statului anunță că, în fiecare zi, vor fi organizate mai multe curse charter pentru cetățenii R.Moldova, aflați în străinătate, iar prioritate vor avea femeile însărcinate, mamele cu copii, studenții și persoanele bolnave. Cursele vor fi organizate prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, instituție care a și aprobat o instrucțiune pentru toate ambasadele R.Moldova. Să spunem că, până în prezent, în R.Moldova au fost confirmate 263 de cazuri de coronavirus. 59 de persoane infectate cu Covid-19 au revenit din străinătate. 

Președintele moldovean, Igor Dodon a anunțat că zilnic 3-4 curse charter vor fi organizate, dar a venit cu unele precizări, ținând cont de riscul sporit de creștere numărului cazurilor celor infectați. ”Noi vrem cetățenii noștri să ajungă acasă. Avem 1-2 cazuri de import zilnic, restul sunt cu transmitere locală, adică am reușit să gestionăm riscul introducerii masive a acestui virus în Republica Moldova. Cursele vor fi organizate oficial prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene”. 

Așadar, acum, Ministerul de Externe, cu ajutorul ambasadelor, va întocmi listele celor care vor să ajungă în țară. Ulterior, vor fi propuse spre aprobare Comisiei Situații Excepționale a R.Moldova, responsabilă de organizarea curselor charter.

Zilele trecute, Igor Dodon însă s-a arătat supărat pe moldovenii care vor să revină în țară.”Și-au adus aminte de casă. Până acum spuneau că Moldova nu le trebuie. Imaginaţi-vă doar 200 mii de cetăţeni, care sunt doar în Italia, să-i aduci pe toţi acasă în decurs de 1-2 săptămâni. În primul rând, noi nu avem aşa capacitate. În al doilea rând, imaginaţi-vă cum aceşti cetăţeni vor trece filtrele respective, ţinând cont de riscurile care sunt. De aceea, acolo unde putem să-i ajutăm, noi îi ajutăm”, a declarat șeful statului. 

În altă ordine de idei, Dodon a menționat luni că deși R.Moldova dispune de suficiente teste pentru depistarea coronavirusului, țara noastră a comandat din China 100 de mii de teste.

Totodată, șeful statului vorbește despre noi măsuri pentru susținerea agenților economici și populației, pe perioada stării de urgență. ”Pentru întreprinderile care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei Situații Excepționale, statul coparticipă (din Bugetul de Stat) la menținerea locului de muncă și achitarea salariului prin restituirea a 100% din impozitul pe venit a persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale - adică 44-45% din fondul de salarizare. Pentru celelalte întreprinderii care și-au sistat total sau parțial activitatea (nu prin decizia Comisiei Situații Excepționale) se restituie 60% din impozitul pe venit a persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale”.

”Pentru persoanele care au activat cel puțin 9 luni la o întreprindere și și-au pierdut locul de muncă - se adresează la oficiile forței de muncă și se restituie 60-80% din salariul de la ultimul loc de muncă. Pentru acesta, Fondul de Șomaj al țării va fi majorat de 3 ori. Pentru persoanele care nu au vechime de muncă de minimum 9 luni, sau nu au avut un loc de muncă stabil în ultimul timp și nu pot beneficia de procedura clasică de obținere a ajutorului de șomaj - statul le va acorda un suport financiar în mărime de salariul minim garantat pe economie, în valoare de 2775 de lei”, susține șeful statului.

În același timp, Igor Dodon spune că angajații de stat care au fost testați pozitiv la COVID-19 și se află în prima linie, (medici, asistenți medicali, polițiști) vor primi un ajutor unic în valoare de 16 mii de lei(cca 900 dolari), echivalentul a 2 salarii medii pe economie. 

 
Corespondentul RFI,Valeria Vițu despre cursele charter pentru moldovenii din diasporă, organizate de autoritățile de la Chișinău