Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus în UK și România: Strategii diferite, probleme asemănătoare

londra.jpg

În Marea britanie, parcurile sunt pline de oameni care încearcă să păstreze ”distanța socială” impusă de autorități
În Marea britanie, parcurile sunt pline de oameni care încearcă să păstreze ”distanța socială” impusă de autorități
Sursa imaginii: 
Hepta/Mediafax Foto

Marea Britanie nu va putea reveni la o viata normală mai devreme de șase luni sau chiar mai mult, din cauza pandemiei de coronavirus care până acum a infectat aproximativ 19.000 de britanici, omorându-i peste 1200 dintre ei, au anunțat autoritățile de la Londra. Totuși, în Marea Britanie, restricțiile impuse de autorități rămân mai blânde comparativ cu cele decise în România spre exemplu. Oamenii sunt sfătuiți să mențină ”distanțarea socială” și să îi protejeze pe cei vulnerabili și pe cei în vârstă, dar pot ieși liberi pe străzi sau în parcuri, după cum relatează, într-un interviu acordat RFI, analistul de politică externă stabilit la Londra, Christian Mititelu. În plus, el subliniază că problemele cu care se confruntă România în sistemul medical se regăsesc și în Marea Britanie.

Şefa adjunctă a serviciilor sanitare britanice, Jenny Harries, a avertizat într-un briefing, că ar fi "periculos" ca izolarea decisă lunea trecută pentru trei săptămâni să fie ridicată brusc, chiar dacă se arată eficientă în încetinirea propagării bolii, pentru că acest lucru ar putea duce la un reviriment al virusului, transmite agenţia Reuters. Oficialul a mai precizat că măsurile vizând limitarea răspândirii virusului vor fi reexaminate din trei în trei săptămâni pe o perioadă de "probabil şase luni" sau chiar mai mult.

Acest lucru "nu înseamnă însă că vom rămâne în izolare totală timp de şase luni", a subliniat Harries. "Sperăm că vom putea ajusta progresiv unele măsuri de distanţare socială pentru a reveni treptat la normal", a conchis ea.

În acest context, analistul de politică externă stabilit la Londra, Christian Mititelu, remarcă, la RFI, faptul că măsurile de distanțare socială decise de Londra sunt mult mai blânde decât cele din alte state europene, printre care și România. El declară că autoritățile britanice se bazează pe responsabilitatea și pe spiritul civic al cetățenilor. Cultura democrației are o alte vechime în acest stat, mai spune Mititelu care subliniază totodată faptul că pentru britanici libertatea, în sensul său larg, înseamnă foarte mult, de aceea libertatea de deplasare fiind, în mare, permisă.

El mai afirmă faptul că în Marea Britanie oamenii s-au organizat și încearcă să le vină în ajutor celor aflați în situații dificile sau bătrânilor. De pildă, povestește el, ”nu departe de unde locuiesc, niște oameni organizează anual petreceri pentru comunitate. Acum ei s-au reorganizat într-un comitet de protecție care are girjă ca cei în vârstă sau vulnerabili să fie în siguranță și să fie aprovizionați”.

Pe de altă parte, în ciuda unui sistem avansat și a acestui spirit civic dezvoltat, britanicii se lovesc de aceleași probleme cu care se confruntă și românii când vine vorba de sistemul medical. ”Numărul testărilor este mic. Guvernul vorbește despre 10.000 de testări pe zi, în timp ce presa scrie că numărul real ar fi undeva la 7.000. Spre comparație, Germania testează 250.000 pe zi. Din această cauză, sistemul medical e afectat. Cum au niște simptome stranii, medicii stau acasă, se retrag din sistem. Și, dacă nu sunt testați, nu se știe dacă pot reveni. Ei crează astfel un vid greu de compensat. E adevărat că circa 20,000 de cadre medicale care erau la pensie au acceptat să revină, dar asta e marea problemă: insuficiente testări în sistemul medical și insuficiente kituri de protecție pentru personalul medical”.

Ascultă:

 
Christian Mititelu, despre Marea Britanie în timpul coronavirusului