Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Italia plânge peste 11 mii de morți și cere UE solidaritate reală

italia_morti.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Serviciul de Protecţie Civilă a anunţat luni seară că bilanţul epidemic este de 11.591 de morţi în Italia, iar numărul total de cazuri de coronavirus a ajuns la 101.739, informează agenţia ANSA şi publicaţiile La Repubblica şi La Stampa.

În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 1.648 de noi cazuri confirmate şi 812 morţi, a comunicat Serviciul italian de Protecţie Civilă. În ultimele 24 de ore s-au vindecat 1.590 de persoane, cel mai mare număr de până acum.

Până acum s-au vindecat în total 14.620 de persoane, astfel că în prezent există 75.528 de persoane care au coronavirus.

Cele mai multe cazuri se înregistrează în regiunea Lombardia, 42.161, şi 6.818 decese. În regiunea Emilia Romagna sunt 13.531 de cazuri şi 1.538 de decese, iar în Veneto sunt 8.724 de cazuri şi 413 decese.

În acest context tragic, Italia îi cere UE să se arate la înălţimea provocărilor puse de pandemia COVID-19, în caz contrar expunându-se unui risc mortal, comentează luni AFP. "Fără solidaritate, legăturile şi motivele de a fi împreună se duc pe apa Sâmbetei", a avertizat preşedintele Parlamentului European, David Sassoli care, într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera, încearcă să rămână optimist: "Este de asemenea adevărat că Europa se întăreşte prin crizele pe care le înfruntă". "Europa poate deveni mai puternică", a apreciat el, cu condiţia "ca ţările noastre să înţeleagă că nu pot ieşi din asta angajându-se fiecare pentru sine".O prăpastie separă ţările din sudul Europei, ca Spania şi Italia, susţinute de Franţa, de cele din nord, conduse de Olanda şi Germania. Primele, cele mai afectate până în prezent de pandemie şi dotate cu finanţe publice fragile, doresc un sprijin financiar masiv din partea UE pentru a depăşi consecinţele sanitare, economice şi sociale ale crizei. Ele pledează pentru o mutualizare a datoriilor ţărilor din zona euro, care ar putea lua forma de "obligaţiuni-corona" ("corona-bonds"), ceea ce ţările din nord refuză să accepte.