Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cardul de sănătate nu mai este obligatoriu

card_de_sanatate_jpg.jpg

Sursa imaginii: 
CNAS

Guvernul a adoptat două hotărâri care să reducă riscul răspândirii pandemiei. În esență, guvernul va permite cadrelor medicale să ofere consultații la distanță fără să fie nevoie să le ceară pacienților cardurile de sănătate în vederea decontării serviciilor dar și suplimentarea numărului de angajați la serviciul de ambulanță și Direcțiile de Sănătate Publică.

- cardul de sănătate suspendat : medicii nu mai au nevoie de carduri pentru a face rețete sau trimiteri sau pentru a completa orice alte documente.

- persoanele diagnosticate cu COVID beneficiază de servicii fie că au sau nu asigurări

- pacienții asimptomatici pot fi consultați la distanță prin orice mijloace de comunicare

- se prelungește termenul de valabilitate pentru biletele de trimitere existe cu 90 de zile

- documentele necesare cerute de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pot fi trimise pe mail sau depuse de alte persoane

- pacienții cu boli cronice nu mai au nevoie de reevaluări pe perioada stării de urgență. medicul le poate prescrie pe baza documentelor vechi

- consultațiile la distanță pentru persoanele cu COVID extinse pentru toți pacienții

De asemenea, s-a decis modificarea organigramei Ministerului Sănătății  :  crește cu o mie numărul de posturi la Direcțiile de Sănătate Publică și serviciile de ambulanță pot angaja tot o mie de oameni. Se pot face însă angajări cu prioritate prin detașări sau pe perioadă determinată.