Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cerere uriașă de viziere. Voluntari din toată țara le distribuie spitalelor

viziera.png

Image source: 
Facebook / viziere.ro

Pe fondul lipsei acute de materiale de protecție din spitale, cadrele medicale apelează în număr din ce în ce mai mare la voluntari. Cererile pur si simplu au explodat, spune la RFI Mihai Toma, inițiatorul campaniei viziere.ro.

Vizierele ar trebui sa fie folosite ca o măsură de protecție suplimentară. Cum s-a născut această inițiativă și cum s-a extins în mai multe zone din țară? Andreea Orosz l-a întrebat pe Mihai Toma:

Mihai Toma: Eu urmăream tot ce se întâmplă pe partea aceasta de pandemie. Fiind maker (producător / fabricant) urmăream să văd ce se face în direcția asta. După care, am vorbit cu un coleg de-al meu din liceu, care a făcut medicina. L-am întrebat cu ce îi putem ajuta noi. Mi-a trimis o poza cu tot echipamentul lor. Am văzut acolo viziera. Mi s-a părut cel mai ușor lucru de făcut și pe care îl puteam face cu ce utilaje avem noi. Suntem un atelier de prototipare. Facem tot felul de instalații interactive. Suntem un colectiv mic, dar după ce am lansat ideea asta public și în social media foarte mulți oameni s-au arătat interesați. Cererile de viziere efectiv au explodat. Am organizat o echipă mică, carea  atras foarte tare. Am lucrat super mult împreună cu ei. Încercăm să facem tot volum necesar.

Reporter: Cereri de la cine?

M.T: Cereri venite din partea cadrelor medicale. În a doua zi de proiect am făcut un formular online unde te puteai înscrie și spuneai de ce ai nevoie. Acolo, la momentul actual, avem peste 4.000 de intrări prin care sunt solicitate viziere.

Rep: Asta ce arată?

M.T: Din păcate, realitatea este că momentan nu sunt echipamente în spitale. Noi încercăm, cumva, să suplinim până când ajung resursele din partea guvernului. Am încercat să acoperim puțin zona asta gri.

Rep: Ce se sunt aceste viziere? Ce protecție asigură? Trebuie să spunem că nici nu sunt omologate din moment ce le-ați făcut așa repede...

M.T: Exact, vizierele nu sunt omologate, dar au fost gândite să fie ca un strat suplimentar de protecție pentru cadrele medicale. Noi, când predăm vizierele, anunțăm că ele se poartă peste combinezon, peste ochelari și peste mască. Practic, te protejează extra față de toate particulele care pot fi emanate și care există în aer.

Rep: Foarte important este că nici nu se aburesc. Inițiativa dumneavoastră a prins ecou în mai multe zone din țară. Mai mulți au încercat să vină să vă ajute, să vă dea o mână de ajutor. Se pot face oriunde? Cine ar putea să le facă?

M.T: Ne așteptam să fie o cerere uriașă. Am gândit proiectul în direcția asta. Cel mai important e că l-am făcut nonprofit și open source. Am pus la dispoziție toate fișierele pentru a putea produce oricine are acces la un laser sau la o freză CNC prin care pot debita materialele. Am reușit să deschidem. Acum avem 19 centre în țară care produc alături de noi și care suplinesc pe zona lor.

Rep: Înțeleg că aveți și o condiție. Distribuiți gratuit, nu vindeți aceste viziere, dar totuși nu v-ar strica finanțare sau o mână de ajutor din partea celor disponibili ca să puteți să produceți cât mai multe, sau cum?

M.T: Sunt donații, dar ca să continuăm vom avea nevoie de mai mult suport.

Rep: Cum decideți cui trimiteți?

M.T: Aici a fost și încă este un proces foarte dificil. Peste tot este nevoie. Am încercat să suplinim în primul rând spitalele care sunt spitale de primire a pacienților cu COVID. Acolo este cel mai rău. Pe măsură ce producem mai multe încercăm să acoperim și celelalte zone.

Rep: După cum arată situația, când credeți că vom putea spune că medicii nu mai au nevoie de vizierele de la dumneavoastră?

M.T: Momentan este destul de greu de văzut un termen fix. Nu pot să zic în două, trei săptămâni. La cum se comportă pandemia e posibil să trebuiască să susținem mai multe săptămâni acest proiect?

Rep: Câți oameni sunteți implicați în proiect în acest moment?

M.T: Estimativ, este echipa din București, unde suntem zece oameni. Aceasta coordonează toate centrele din țară. Ne ocupăm și de producția noastră de aici. Facem pro bono, dar cel mai mult ne impulsionează atunci când primim poze de la cadrele medicale care poartă viziera. Ne trimit poze sau ne scriu feedback și ne spun cât de folositoare sunt. Sunt și cererile de la cei care  au primit deja. Sunt medici care mai au nevoie de viziere.

Rep: Cam câte cereri aveți?

M.T: Undeva la 20 – 30 de medici cărora le-am dat deja se întorc la noi și întreabă dacă mai avem. Vizierele sunt indicate să fie de unică folosință. Vă dați seama că e nevoie de mai mult.