Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic sucevean infectat cu COVID-19 acuză autoritățile că au mințit. "Adevărul trebuie să iasă la suprafață"

Un medic de la Spitalul Județean din Suceava povestește la RFI cum în cadrul unității spitalicești nu s-a luat practic nicio măsură astfel încât să se încerce stoparea numărului de contaminări cu COVID-19. Ba din contră, cadrele medicale au fost expuse, netestate și apoi chemate la muncă. Aspect confirmat și de managerul spitalului, care recunoaște într-un interviu la RFI România că toți cei asimptomatici lucrează.

 

Prin lipsa efectuării unor anchete epidemiologice  și netestarea cadrelor medicale, nerespectarea izolării, pacienții sunt expuși și pot fi contaminați.

Mai jos puteți citi mărturia completă a medicului, pentru că, spune el, adevărul trebuie să se știe pentru ca alte spitale să nu repete greșelile de la Suceava (AUDIO)

 

Mircea Dinu Bordiniuc: Eu am fost depistat pozitiv abia joia trecută pentru că rezultatele testării efectuate luni au ajuns cu întârziere. La unii colegi încă nu au ajuns deloc. 

Reporter: Cum ați ajuns să fiți testat? Existau suspiciuni sau au fost testate toate cadrele medicale?

M.D.B: S-a spus această minciună, că au fost testate toate cadrele medicale. Vă pot spune că nu este adevărat. Am fost testat deoarece existau anumite suspiciuni. Au fost câteva cazuri atât între colegii mei, cât și între pacienți de pe tronsonul unde lucram și eu. Luni am sunat la Direcția de sănătate publică de aproximativ 70 de ori până să intru în legătură cu medicul epidemiolog al spitalului. Aceasta părea cu totul depășită de situație. Nu înțelegea gravitatea expunerii care a avut loc. Am întrebat-o dacă nu se gândește la închiderea spitalului. Dumneaei mi-a spus că eu nu mă gândesc că ar însemna să condamne la moarte sucevenii.

Atunci mi-am dat seama că ar trebui ca doamna să raporteze situația mai departe. I-am recomandat să facă lucrul ăsta. Am redactat o cerere către directorul medical. I-am adus la cunoștință situația respectivă. I-am sesizat faptul că la ora 15, când se termină programul de lucru, personalul medical care a fost expus se va întoarce la colegi, familie și va duce mai departe expunerea și că pacienții care au fost internați lângă pacienți suspecți vor fi externați și trimiși fie acasă, fie la alte spitale, unde vor intra în legătură cu alt personal medical care se va ocupa de starea lor de sănătate și asta poate duce la contaminare suplimentară. Nu am primit niciun răspuns al scrisoarea mea. Cert este că la ora 15 am fost informați să ne adresăm secției de boli infecțioase pentru a  fi testați.

Am fost acolo luni la ora 15. Am stat la un rând în condiții oarecum improprii. Nu se respectau distanțele dintre persoane. Se intra și se ieșea prin același loc. În felul ăsta exista riscul de a te întâlni cu persoane care nu poartă mască și se pregăteau să fie recoltate. Cu toate acestea, după ce s-a efectuat această testare, eu și câțiva colegi am ales să mergem în izolare la domiciliu și să așteptăm rezultatul respectiv. Joi am primit rezultatul meu. Colegii mei nu l-au primit. Chestia asta ne-a atras atenția. Am încercat să aflăm din ce cauză nu s-a primit rezultatul. Pe căi neoficiale ni s-a comunicat faptul că 114 teste au fost procesate greșit.

Nu s-a completat fișa de însoțiere a materialului biologic și atunci când s-a completat retroactiv, ar fi trecut prea mult timp de la recoltare, motiv pentru care testele nu au mai fost expediate. Nu s-a organizat nici până astăzi nicio anchetă epidemiologică care să verifice care sunt persoanele contact atât pentru mine, cât și pentru pacienți.

Nici pentru colegii mei nu s-a organizat nici până astăzi o acțiune concentrată, organizată de către DSP în care să fie chemați și retestați. Anumiți colegi au ieșit din izolare la domiciliu și au mers la Direcția de sănătate publică, unde s-au retestat. Așteaptă rezultatul în continuare. Dar nu toți colegii mei au fost retestați.

Mai mult decât atât și de o gravitate foarte mare mi se pare faptul că Direcția de sănătate publică, împreună cu spitalul au dat două comunicate săptămâna trecută, în care au spus că personalul care este asimptomatic, în izolare la domiciliu trebuie să se întoarcă la serviciu. Domnul Tătaru, ieri, într-o declarație la televizor, spunea că acest lucru nu este adevărat și că nu a fost chemat personal medical pentrua lucra la spital cu persoane neinfectate. Vă pot spune că este adevărat.

Cunosc cazuri concrete de pacienți internați pe sectoare chirurgicale care au fost îngrijiți de personal posibil infectat și care am observat aseară că au decedat, conform unei liste de la Ministerul sănătății. Când a venit luni domnul Tătaru la spital spunea că spitalul se va închide complet și că tot personalul va fi testat.

Nu s-a întâmplat acest lucru. Nu S-a închis decât unitatea de primiri urgențe, care a fost apoi redeschisă cu personal din Iași. Nu tot personalul a fost testat. Au fost chemați de acasă medici care erau de gardă, medici care trebuiau să rămână în izolare la domiciliu și acești medici au intrat în contact și cu persoane care nu erau infectate. Puteți verifica listele de gardă pe secții de tipul chirurgie. Sunt mai multe specialități chirurgicale.

Rep: Așa v-ați și dat seama de deces, pentru că apărea la secția dumneavoastră, nu?

M.D.B: Așa mi-am dat eu seama de o situație trecută cu vederea. Am văzut pacienta respectivă. Era singura internată pe secția mea. Nu prezenta nicio simptomatologie COVID ultima dată când am văzut-o, luni. Iar ieri, când s-au pozitivat un număr de 13 teste la persoane decedate în ultima săptămână, am văzut în comunicatul oficial de la Ministerul sănătății că printre ele era și această pacientă. 

Rep: Spuneți-mi, vă rog, ați observat că autoritățile au decretat municipiul Suceava și zonele limitrofe în carantină totală. Ce se va întâmpla în condițiile în care, cum spuneați și dumneavoastră, cadrele medicale netestate, posibil pozitive, se duc și îngrijesc pacienții?

M.D.B: Este o situație foarte gravă. Se va continua aceeași situație ca săptămâna trecută.

Am atras atenția asupra acestei probleme încă de săptămâna trecută când am adresat o scrisoare deschisă către managerul Spitalului județean Suceava, în care solicitam analiza deceselor tuturor pacienților din ultimele două săptămâni. De ce? Pentru că în momentul în care noi observăm niște decese în populație, acele persoane nu decedează în prima zi după ce au contactat coronavirusul.

Sunt doar rezultatul unei evoluții a bolii, care durează, de obicei, 7 – 14 zile. Acest fapt înseamnă că dacă noi, la acest moment, vedem un deces în populație, acel pacient a fost contaminat în două săptămâni anterioare. Ori noi, la momentul respectiv, nu aveam noțiunea unei transmiteri comunitare accentuate, așa cum s-a exprimat domnul ministru al sănătății, ceea ce înseamnă că numărul persoanelor din personalul medical și al pacienților care au fost infectați în aceeași perioadă să fie mult mai mare.

Prin lipsa efectuării unor anchete epidemiologice și prin neluarea măsurii de izolare timp de 14 zile a personalului medical, pacienții sunt expuși și pot fi contaminați. Iar rezultatele le vom vedea abia mai târziu. Este o greșeală de sănătate publică să fie chemați la serviciu membri ai personalului medical care ar trebui să fie în izolare.

Rep: Spuneam la începutul interviului că dumneavoastră vă aflați în izolare. Cum s-a manifestat la dumneavoastră?

M.D.B: Mulțumesc lui Dumnezeu, eu am o formă ușoară a bolii. Am preferat să rămân în izolare la domiciliu în loc să ocup un loc în spital având în vedere numărul limitat de locuri. Iau doar tratament simptomatic. Nu mi s-a dat nimic din tratamentul antiviral. Este un tratament care se urmează în spital în mod normal. Am intrat în izolare luni.

La acel moment nu aveam simptomatologie care să se încadreze în definiția de caz. Cu o săptămână în urmă avusesem anumite manifestări atipice, cum ar fi lipsa gustului, a mirosului și dureri foarte pronunțate de spate în special în regiunea lombară. Începând de luni, de când m-am izolat, am început să am și pusee subfebrile, 37.3, 37.5, până în 38 de grade. Au apărut și celelate manifestări, tusea seacă, senzația de durere, de jenă în piept la inspirat profund, precum și niște manifestări foarte deranjante neurologice, durere de cap și senzație foarte puternică de amețeală. Pe parcurs acestea s-au înrăutățit, dar nu sunt constante. Am zile în care mă simt mai bine, zile în care mă simt mai puțin bine. 

Rep: Vă aflați sub monitorizarea unui medic sau vă tratați dumneavoastră?

M.D.B: Mă urmăresc singur ca și medic, dar starea mea de sănătate nu este verificată de cei de la departamentul de boli infecțioase sau de către Direcția de sănătate publică. Singurele persoane care vin să vadă dacă sunt în izolare sunt polițiștii locali deoarece am raportat starea mea de sănătate la medicul de familie și acesta a contactat persoanele necesare.  În felul acesta sunt urmărit și se verifică dacă nu am părăsit cumva izolarea la domiciliu. 

Rep: Pe de altă parte, domnule doctor, am înțeles că sunt cazuri foarte grave acolo, în care asistente medicale s-au îmbolnăvit și se află în stare destul de serioasă internate la Suceava. Copiii au rămas acasă nesupravegheați. Știți de astfel de cazuri?

M.D.B: Am auzit și eu de la colegii mei de astfel de cazuri. Este normal deoarece, după cum am spus, spitalul nu a fost închis. Spitalul nu constă doar în secția de boli infecțioase și unitatea de primiri urgențe. Chiar managerul spitalului spunea într-un comunicat oficial că la sunt peste 100 de persoane cu alte afecțiuni care sunt în continuare spitalizate.

Acele persoane au fost tratate de asistente, infirmiere, brancardieri și medici și un anumit număr din acele persoane au avut contact cu persoane pozitive și ar fi trebuit să fie în izolare la domiciliu. Managerul unității spitalicești a emis un ordin prin care cheamă la serviciu și persoane din carantină. Vă dați seama că nu a respectat nici condițiile legale în ceea ce privește persoanele care au copii mici, care trebuie să stea să îi supravegheze la domiciliu, familiile monoparentale și celelalte situații în care persoanele ar trebui să respecte izolarea sau să aibă grijă de persoane vulnerabile acasă. 

Rep: Înțeleg că asta se întâmplă cu noul manager?

M.D.B: Cu noul manager și cu acordul Direcției de sănătate publică, care, repet, a emis un act contrat legislației în vigoare.

Rep: Am înțeles. Pe de altă parte, spunea ministrul sănătății că ce a găsit la Suceava nu ar trebui să se mai repete. Credeți că la asta se referea? Nu a spus exact ce a găsit acolo atât de în neregulă. 

M.D.B: Domnul ministru a găsit numeroase lucruri care nu sunt în regulă la Suceava. Dar, se pare că măsurile pe care dumnealui le-a luat luni nu au fost suficiente. Observăm rezultatele. Observăm că ieri s-au pozitivat 13 decese în rândul pacienților din acest spital. Este vorba despre persoane care nu erau etichetate COVID pozitiv, care au decedat între 22 și 29 martie. Nefiind etichetate COVID pozitiv presupun că nici nu au primit tratament antiviral deoarece până nu de mult era necesar un test pozitiv pentru a începe acest tratament.

Nu pot decât să mă întreb dacă aceste persoane care aveau alte afecțiuni nu ar fi putut să fie astăzi în viață dacă ar fi fost testate la timp și dacă s-ar fi identificat nevoie de a se institui un tratament la timp. Aceeași situație se va întâmpla și la alte spitale din țară dacă nu învățăm din greșelile din Suceava. Au numit dezertori pe cei care stau și respectă legea în izolare la domiciliu. Am colegi care consideră că atunci când atragi atenția asupra unor probleme din spital arunci cu noroi în instituția respectivă și că nu facem nimic bun, dar cred că adevărul trebuie să iasă la suprafață. 

 

Medicul Mircea Dinu Bordiniuc, intervievat de Andreea Orosz