Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid19: decesul unei fetite de 12 ani în Belgia

covid19.jpg

Test Covid-19
Image source: 
Claudio Rampinini / Alamy Stock Photo

Este al treilea deces al unui adolescent în Europa de la începutul crizei și vârsta victimelor este din ce în ce mai scăzută. După cazul fetiței de 16 ani în Franța și cel al băiatului de 14 ani în Spania, Belgia înregistrează acum primul său caz : o fetiță de 12 ani decedată în 30 martie. Ce se ascunde în spatele acestor cazuri șocante?

Nu se cunosc antecedentele medicale ale cazului francez, se știe însă că adolescentul spaniol suferea de psoriazis, o boală autoimună. Boala în sine este arareori gravă, dar în anumite cazuri ea poate necesita o medicație modulatoare de imunitate, ceea ce ar putea explica decesul băiatului.

In lipsa accesului la dosarul clinic al victimelor, o concluzie este imposibil de tras. 

Cazul belgian al fetiței de 12 ani a fost făcut public marți 31 martie la Bruxelles, el a fost anunțat cu multă emoție de virologul Emmanuel André, purtător de cuvânt al guvernului pentru criza actuală.

Cazul este extrem de rar, după cum a precizat și virologul și totuși...Emmanuel André nu a spus-o, dar se întâmplă, în cazuri deci foarte rare, ca și copiii sau adolescenții să dezvolte forme de gripă extrem de grave. 

In urma cu câțiva ani, o fetiță de 7 ani a decedat de gripă tot în Belgia. Cazul a fost relatat de presa de senzație care povestea că fetița nu prezenta semne îngrijorătoare ale bolii și cu toate acestea a murit în cursul unei nopți. 

Atenție, în astfel de situații în spațiul public ajung în majoritatea timpului informații parțiale. Nu se cunosc deci antecedentele medicale nici ale acelui caz și nici ale cazului actual. Un anevrism, o malformație congenitală, diabetul (cunoscut sau nu) și multe alte morbidități pot fi cauza latentă a decesului.

Dar autoritățile belgiene folosesc ocazia pentru a lansa un nou apel catre populație pentru a evita orice contact care nu se dovedește esențial, de a-și limita deplasările și de a munci de acasă dacă este posibil.

Belgia nu a instalat autorizațiile scrise de deplasare, dar politia efectuează controale sporadice. 

Cifrele publicate acum de guvernul federal arată o menținere a ratei deceselor care au ajuns la un numar total de 705, pentru un total de cazuri cunoscute de peste 11 mii. 

Peste patru mii de persoane se află mai departe internate, din care un sfert se află în reanimare. Per total însă, autoritățile spun că tendința de scădere a agresivității epidemiei se confirmă în ultimele trei zile întrucât scade numărul celor care necesită internarea.  

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan