Primarul Sucevei: Cei care au "driblat" autoritățile sunt de vină pentru îmbolnăvirile cu COVID-19

lungu_fb_ok.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook - Ion Lungu

Primarul Sucevei, Ion Lungu, pune numărul mare de îmbolnăviri din oraș pe seama celor care s-au întors din străinătate și au "driblat" autoritățile, adică nu au declarat că vin din zone cu potențial de infecție cu coronavirus. Unii, afirmă edilul, nu au respectat izolarea la domiciliu, alții, dacă au ajuns la spital, i-au mințit pe medici. Situația e caracterizată de Ion Lungu drept o nenerocire.

Municipiul Suceava și 8 comune limitrofe sunt în carantină totală. Măsura a fost luată prin ordonanță militară pentru a limita răspândirea coronavirusului întrucât aproape un sfert din bolnavii de COVID-19 la nivel național și aproape o treime din morți au fost înregistrați în Suceava. Granițele orașului sunt, practic, închise, spune la RFI primarul Ion Lungu. Sunt filtre pentru fiecare punct de acces. Alături de poliție intervine și armata. Edilul susține că s-a ajuns aici pentru că românii care s-au întors din străinătate au "driblat" autoritățile, adică nu au declarat că vin din zone cu potențial de infecție. Unii, afirmă Ion Lungu, nu au respectat izolarea la domiciliu, alții, dacă au ajuns la spital, i-au mințit pe medici. Situația e caracterizată de primarul Sucevei drept o nenerocire. El recunoaște că autoritățile nu au resurse pentru a-i monitoriza pe cei din izolare. Concret, la Suceava, doar unul din 8 este verificat în teren dacă stă acasă. Restul sunt contactați telefonic.

Pragmatic, circulația între localități nu mai este posibilă. Cine vrea să intre sau să iasă din municipiu trebuie să treacă printr-un filtru. Sunt 10 filtre fixe care s-au montat pe teritoriul municipiului. Este mai multă poliție pe străzi. A intervenit și armata, s-au adus unități militare din zona Botoșaniului și participă la realizarea acestor filtre de control la intrarea în municipiul Suceava. Din cele 10 puncte fixe două sunt asigurate de armată, cel dinspre Botoșani și cel dinspre Rădăuți. 

(...) Ca în toată România, dar mai accentuat în județul nostru, sunt multe persoane la muncă în străinătate, inclusiv în municpiu. Din estimările noastre și ale specialiștilor de la evidența populației au intrat vreo 6.000 de persoane în ultimele săptămâni, din Italia, din Spania, care au venit și au intrat în județ, din care estimăm la vreo 1.500 în municipiul Suceava. Aceste persoane, în primul rând, nu au respectat regulile de carantină, de izolare la domiciliu. Mai mult, s-a întâmplat a doua nenorocire, mulți dintre ei au mers pe la spital, au intrat în contact cu doctorii, nu le-au spus că vin din aceste zone de risc, galbene sau roșii, și au infectat și doctorii de la Spitalul Județean. Așa s-a ajuns ca 181 de cadre medicale de la Spitalul Județean să fie infectate. (...) Au fost cazuri în care persoane au fost prinse, nu avem atâta poliție să punem la fiecare om care e în izolare să stea la ușa lui. (...) Cei care au venit, au driblat, pe românește, nu au declarat, nu au spus că vin din zone cu potențial de infecție cu coronavirus.