Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Exclusivitate RFI - ONU: Dacă Africa nu e ajutată, un vaccin în Vest poate fi inutil

antonio_guterrez.jpg

Antonio Guterrez, Secretar General al ONU
Antonio Guterrez, Secretar General al ONU
Sursa imaginii: 
Twitter Antonio Guterres

Țările trebuie să acționeze împreună sub îndrumarea Organizației Mondiale a Sănătății, nu să aibă fiecare strategia proprie în lupta cu Covid19, spune secretarul general al ONU – Antonio Guterrez. În plus, o prioritate absolută trebuie acordată Africii unde țările nu au sisteme medicale bine puse la punct. Virusul se răspândește rapid și pe acest continent și,chiar dacă țările dezvoltate vor inventa un vaccin, răspândirea necontrolată în Africa poade duce la mutații ale virusului, iar lumea o va lua de la capăt. Antonio Guterrez a acordat un interviu în exclusivitate pentru France 24 și RFI. 

Traducere de Ana Maria Florea Harrison

Antonio Guterrez: Suntem, evident, într-o curbă exponențială. Dacă nu facem un efort coordonat peste tot în lume pentru a opri răspândirea virusului, riscăm ca acesta să se propage peste tot, în special în țările cu sisteme de sănătate slabe, până când 60-70% din populația globului va fi infectată și se va realiza acea imunitate colectivă despre care se tot vorbește. Acest lucru înseamnă milioane de oameni infectați și milioane de morți, iar asta trebuie evitat cu orice preț. Am discutat situația în cadrul G20, iar țările din G20 reprezintă 80% din economia mondială și 90% din numărul de persoane infectate. Trebuie ca aceste țări să lucreze împreună, nu izolat, nu trebuie ca fiecare să aibă strategia proprie, ci să se pună de acord sub îndrumarea Organizației Mondial a Sănătății cu scopul de a opri acestă evoluție și de a găsi împreună tratamente, vaccinuri pe care să le pună apoi la dispoziția umanității.

Rep: Deocamdată, Africa este mai puțin afectată decât restul lumii. Credeți, domnule Gutierrez, că Africa poate să scape de acest virus? Dacă nu, care sunt echipamentele medicale de care au nevoie țările cele mai vulnerabile? Cum se pot transporta acestea, având în vedere că aeroporturile sunt închise și ce țări au prioritate?

Antonio Guterrez: În primul rând, boala se răspândește rapid și în Africa. Virusul se deplasează rapid și în emisfera sudică a globului, cu diferența, așa cum ați spus, că în țările africane și alte țări din emisfera sudică, capacitatea de răspuns  medical și economic e foarte mică. Așa cum spunea președintele Macron în timpul G20, trebuie ca Africa să devină o prioritate a comunității internaționale. Trebuie făcută o investiție masivă din punct de vedere al echipării cu echipamente medicale… e nevoie de o mobilizare gigantică… din punctul meu de vedere, încă se poate evita ce e mai rău, dar fără acestă mobilizare gigantică, mi-e teamă că în Africa vom avea milioane și milioane de persoane infectate și, chiar dacă populația africană este mai tânără decât în emisfera nordică și în țările mai bogate, vor fi milioane de morți. Apoi, în situația în care virusul se transmite fără limite, posibilitatea de mutație este foarte mare… și, dacă se produce o mutație, toată investiția pe care noi o facem acum pentru a găsi un vacin va fi în zadar, iar virusul va reveni din emisfera sudică în cea nordică.

Rep: Domnule Secretar General, știți că banii sunt carburantul luptei împotriva virusului. Ați lansat un plan de răspuns umanitar mondial, un apel la donații de 2 miliarde de dolari, dar, de exemplu, primul ministrul etiopian cere suma de 150 de miliarde de dolari doar pentru Africa. Țările occidentale sunt preocupate de ravagiile pandemiei pe teritoriile lor. Nu credeți că ar fi nevoie de un gest forte, de exemplu anularea datoriilor celor mai vulnerabile țări africane?

Antonio Guterrez: Dar vorbim de două lucruri diferite. Am lansat un apel umanitar pentru situațiile cele mai vulnerabile: taberele de refugiați, taberele de persoane deplasate, țările în care există confricte armate. Această sumă nu corespunde nevoilor țărilor din emisfera sudică și, în mod special, din Africa. Dacă ne uităm la pachetul aprobat de Senatul American, vorbim de aproximativ 10% din PIB. Vorbim de o criză umanitară, nu de una financiară ca în 2008. Estimarea noastră este că va fi nevoie de aproximativ 10% din PIB și în ceea ce privește țările dezvoltate, dar și pentru cele în curs de dezvoltare. Calculele acestea arată că avem nevoie în emisfera sudică de aproximativ 3 mii de miliarde de dolari. Fondul Monetar Internațional poate împrumuta aproximativ o mie de miliarde. Avem neapărat nevoie de schimburile dintre băncile centrale pentru a permite ca economiile din țările în curs de dezvoltare să poată face față nevoilor lor imediate.

Rep: E important să abordăm și problema politică. Ați lansat un apel de încetare a focului în țările unde există conflicte. Dar, iată, că în regiunea Sael și, în special în Libia, nimeni nu respectă acest apel. Luptele continua și violențele par a se dubla ca și cum unii ar vrea să profite că atenția internațională este îndreptată către coronavirus. Nu riscă apelul dumneavostră să fie un eșec?

Antonio Guterrez: Toți reprezentanții mei speciali, toți șefii operațiunilor pentru menținerea păcii sunt angajați activ în negocieri în Yemen, Libia, Siria și alte regiuni. Încearcă mai întâi să îi convingă pe cei implicați să accepte existența acestui apel. De altfel, cele două părți din Yemen au anunțat că acceptă apelul. Unii actori din Siria și Libia au făcut la fel… cel mai recent s-a acceptat apelul în Camerun, Filipine. Văd că lucrurile se mișcă, dar între acceptarea, de principiu, ca luptele să se oprească și până la aplicarea concretă a apelului, e un efort enorm. Lumea întreagă trebuie să se alăture acestui apel și să facă presiuni asupra actorilor diverselor războaie pentru ca aceștia să înțeleagă că inamicul nostru comun e virusul, nu bărbații și femeile din partea adversă.