Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus: Cum contribuie ayattolahii iranieni la agravarea crizei. Supozitorul cu ulei de violete

iran.png

Sursa imaginii: 
France24

Din 19 februarie, când Iranul a anunțat primul caz de coronavirus pe teritoriul său, mai multe voci din domeniul medical au cerut izolarea imediată a orașului Qom, focarul epidemiei și a altor orașe afectate. Dar autoritățile religioase s-au opus vehement acestei măsuri, pretinzând că orașele precum Qom, considerate ”divine”, nu au cum să fie infectate! În plus, susțin ei, nu e nevoie de nici o izolare pentru că leacurile din ”medicina islamică”, pe care le recomandă cu insistență, sunt suficiente. Cât de eficiente sunt aceste leacuri reiese din reportajul realizat de echipa Les Observateurs a postului TV France 24.

Ayatollahul Tabrizian, considerat inventatorul conceptului de ”medicină islamică”, a postat încă din data de 25 februarie, pe contul său Telegram, ”13 sfaturi” pentru a combate coronavirusul. Printre acestea: perierea cu atenție a părului, consumul de ceapă crudă și... tampoane de vată înmuiate în ulei de violete folosite ca supozitoare, seara, înainte de culcare.

În data de 21 martie Morteza Kohansal, un discipol al ayatollahului Tabrizian, s-a dus la spitalul din Anzali, provincia Guilan, să-i viziteze și să-i ”trateze”  pe pacienții infectați. În ce constă tratamentul? În agitarea pe sub nasul pacientului a unui flacon cu un lichid neidentificat, botezat ”parfumul profetului”. În imaginile pe care le-a postat ulterior, cu mândrie, pe rețelele sociale, se vede cum tot personalul medical din preajmă poartă echipament de protecție, cu excepția ”tămăduitorului”.

 

 

Peste numai două zile media locală anunța decesul unui tânăr pacient care  fusese tratat în acest fel, după cum se poate vedea chiar în imaginile postate.

Sigur că nu există o certitudine că ”tratamentul” ar fi fost de vină, dar procurorul general al regiunii a dispus arestarea clericului. Care însă între timp a devenit de negăsit.

Tânărul pacient nu este singurul infectat care a murit la scurt timp după un astfel de tratament.

Ayatollahul Hashem Batheai, un membru eminent al clerului islamic și politician, membru în Consiliul de elită al Iranului, anunța în 22 februarie că este infectat. El a explicat însă că nu e îngrijorat, întrucât se auto-tratează cu  un ”remediu islamic” infailibil. Ayatollahul a murit la mai puțin de o lună, într-un spital din Qom.

În ce privește atitudinea regimului iranian față de medicina clasică, este relevant un gest simbolic, făcut recent, în luna ianuarie, de ayattolahul Tabrizian: Acesta a ars în public mai multe exemplare din volumul ”Principiile medicinei interne ”, de Harrison, una din cele mai importante resurse bibliografice din lumea medicală, în prezența mai multor fideli. Trei medici iranieni au protestat față de acest gest. Rezultatul? Au fost condamnați la 60 de lovituri de bici pe spinare, pentru ”insulte aduse justiției”.

Articolul integral aici