Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus: De ce mor mai mulți bărbați decât femei? (France24)

hanoi.png

Test anticoronavirus rapid într-un spital din Hanoi, 31 martie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Cercetătorii din întreaga lume încearcă să înțeleagă în această perioadă care sunt persoanele cele mai expuse  la noul coronavirus, iar una dintre constatările indubitabile, pe măsură ce datele sosite din diversele țări ale lumii sunt colectate, este aceea că, dintre cei decedați, bărbații sunt mai numeroși decât femeile, reiese dintr-o analiză publicată de France24.

”Există țări unde numărul bărbaților decedați este cu 10% mai mare decât cel al femeilor decedate, dar sunt și țări unde numărul acestora este de două ori mai mare decât al femeilor”, spune directorul Institutului de gen și sănătate globală din UK, Sarah Hawkes, implicată în proiectul global de cercetare Global Health 50/50 initiative.

Mai întâi datele sosite din China au evidențiat această diferență: 64% dintre decedați erau bărbați. Apoi datele sosite din Franța, Germania, Italia, Coreea de Sud și Spania au confirmat tendința.

În cele mai afectate țări europene situația este următoarea: în Italia 71% dintre decedați sunt bărbați, în timp ce în Spania numărul bărbaților decedați este aproape dublu față de cel al femeilor decedate.

”Fără îndoială una dintre explicații constă în comportamentul tipic masculin, cu mai multe țigări fumate și mai multebăuturi alcoolice consumate”, spune Sarah Hawkes.

Apoi, mai spun cercetătorii, bărbații sunt mai puțin înclinați să apeleze la serviciile medicale la primul semn de boală, sau să urmeze sfaturile referitoare la sănătatea publică. Există studii care arată că bărbații își spală mai rar mâinile cu săpun decât femeile.

De asemenea, este vorba de factorii biologici, respectiv hormonii. Estrogenul de exemplu joacă un rol în întărirea reacției antivirale la femei.

Articolul integral aici